Resim Güncelleniyor...
Adı Soyadı | Dr.Berna DUMAN AYDIN |
Görevi/Ünvanı | Şube Müdürü/Veteriner Hekim |
Telefon | 0 (412) 223 60 55/Dahili 210 |
E-Posta
| dr.bernaduman@hotmail.com
|
Kişisel Bilgiler | * 1976 /Hatay doğumludur. * Evli |
Eğitim Durumu | * Lisans | 2000 - Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi * Doktora | 2003-2007 Kafkas Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı * Doktora Tezi | 24.09.2007- Erzincan Tulum Peyniri Üretiminde Alternatif Yöntemlerin Araştırılması |
Mesleki Özgeçmiş(CV) | * 04.01.2001-24.09.2007 Kafkas Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı- Araşt.Gör. * 24.09.2007-06.01.2010 Kafkas Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı-Araşt.Gör.Dr. * 06. 01. 2010-04. 01. 2011 Kafkas Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı-Yrd.Doç.Dr. * 04.01.2011-21.10.2014 Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde Veteriner Hekim olarak görev yaptı. * 2014 – ∞ Halen Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürlüğü-Gıda ve Yem Şube Müdürü olarak görev yapmaktadır.
|
Katıldığı Eğitimler-Üyelikler
|
Better Training For Safer Food- EU Countries -Hazard Analysis and Critical Control Point-Budapest | |
Veteriner Hekimler Dernegi | 2001
|
ESERLER LİSTESİ
- ULUSLARARASI HAKEMLİ DERGİLERDE YAYIMLANAN MAKALELER :
A.1 DUMAN AYDIN BERNA (2008). Bazı tıbbi bitki ve baharatların gıda patojenleri üzerine antibakteriyel etkisinin arastırılması. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 14(1), 83-87.,
A.2 DUMAN AYDIN BERNA, SEZER ÇIGDEM,BILGE NEBAHAT (2008). Kars'ta Satısa Sunulan Süzme Balların Kalite Niteliklerinin Arastırılması. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 14(1), 89-94.,
A.3 BILGE NEBAHAT, VATANSEVER LEYLA,SEZER ÇIGDEM, DUMAN AYDIN BERNA, GÜVEN ABAMÜSLÜM, GÜLMEZ GÜLMEZ,BASER KEMAL HÜSNÜ CAN,KÜRKÇÜOGLU MINE (2009). Effect of absorbent pads containing oregano essential oil on the shelf life extension of overwrap packed chicken drumsticks stored at four degrees Celsius. POULTRY SCIENCE, 88(7), 1459-1465.,
A.4 DUMAN AYDIN BERNA, GÜLMEZ MURAT (2008). Erzincan Tulum Peyniri Üretiminde Alternatif Yöntemlerin Arastırılması. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 14(1), 67-73.,
A.5 ELIS YILDIZ SEVDA, YIGIT FUNDA, DUMAN AYDIN BERNA,KARADAG SARI EBRU,DEPREM TURGAY, KORAL TASÇI SERAP (2015). Effects of Kefir, Koumiss, Milk and Yoghurt Administration on Distribution of Plasma Cells and Mast Cells in Mice Spleen. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 21(2), 195-201.,
A.6 BAKIR BUKET, KARADAG SARI EBRU, DUMAN AYDIN BERNA, ELIS YILDIZ SEVDA (2015). Immunohistochemical examination of effects of kefir, koumiss and commercial probiotic capsules on platelet derived growth factor-c and platelet derived growth factor receptor-alpha expression in mouse liver and kidney. BIOTECHNIC & HISTOCHEMISTRY, 90(3), 190-196
A.7 AKSOY AKSEM, SEZER ÇIGDEM, DUMAN AYDIN BERNA,GÜVEN ABAMÜSLÜM (2014). The effect of some natural antimicrobial substances on the shelf life of beef. ISRAEL JOURNAL OF VETERINARY MEDICINE, 69(3), 114-122.,
A.8 KARADAG SARI EBRU,BAKIR BUKET, DUMAN AYDIN BERNA,SÖZMEN MAHMUT (2014). The effects of kefir, koumiss, yogurt and commercial probiotic formulations on PPAR-alfa and PPAR-beta/delta expressions in mouse kidney. BIOTECHNIC & HISTOCHEMISTRY, 89(4), 287-295.,
A.9 BILGE NEBAHAT,VATANSEVER LEYLA, DUMAN AYDIN BERNA, SEZER ÇIGDEM,GÜVEN ABAMÜSLÜM, GÜLMEZ MURAT,BASER KEMAL HÜSNÜ CAN,KÜRKÇÜOGLU MINE (2010). Effect of Oregano Essential Oil on Biofilms Formed By Staphylococci and Escherichia coli. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 16(Suppl-A), 23-29.,
A.10 GÜVEN ABAMÜSLÜM,SEZER ÇIGDEM, DUMAN AYDIN BERNA, BILGE NEBAHAT,VATANSEVER LEYLA (2010). Incidence and Pathogenicity of Yersinia enterocolitica Isolates from Foods in Turkey. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 16(Suppl-A), 107-112.,
A.11 GÜLMEZ MURAT, VATANSEVER LEYLA,GÜVEN ABAMÜSLÜM, DUMAN AYDIN BERNA, SEZER ÇIGDEM (2005). Use of salicin-cellebiose-4-methyumbelliferyl-beta-D glucuronide-sorbitol MacConkey (SRC-MUG-SMAC) differential agar fort he presumptive identification of Escherichia coli O157:H7 from primary isolation step. TURKISH JOURNAL OF VETERINARY & ANIMAL SCIENCES, 29, 1137-1141.,
A.12 GÜVEN ABAMÜSLÜM,GÜLMEZ MURAT, DUMAN AYDIN BERNA, SEZER ÇIGDEM (2004). The Microbiological Contamination of Traditionally Processed Raw Goose Carcasses Marketed in Kars (Turkey). Internet Journal of Food Safety, 3, 4-7.,
B. ULUSAL HAKEMLİ DERGİLERDE YAYIMLANAN MAKALELER :
B.1 GÜLMEZ MURAT,BILGE NEBAHAT,SEZER ÇIGDEM, DUMAN AYDIN BERNA,VATANSEVER LEYLA (2006). Satıs Yerlerinden Alınan Maydanoz Örneklerinin Kekik Suyu ve Sirke ile Dekontaminasyonu. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 12(1), 41-47.
B.2 GÜLMEZ MURAT,SEZER ÇIGDEM, DUMAN AYDIN BERNA,VATANSEVER LEYLA,BILGE NEBAHAT,BAZ ETHEM (2005). Lokantalarda Tüketime Sunulan Bazı Gıdaların ve Içme Sularının Mikrobiyolojik Kaliteleri. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 11(1), 5-10.
B.3 GÜLMEZ MURAT,BILGE NEBAHAT,GÜVEN ABAMÜSLÜM,BAZ ETHEM,VATANSEVER LEYLA, DUMAN AYDIN BERNA,SEZER ÇIGDEM (2004). Kars'ta Satısa Sunulan Peynir Mayalarının Bazı Fiziksel, Kimyasal ve Mikrobiyolojik Özellikleri. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 10(2), 189-194.
B.4 GÜLMEZ MURAT,BILGE NEBAHAT,GÜVEN ABAMÜSLÜM,BAZ ETHEM,SEZER ÇIGDEM, DUMAN AYDIN BERNA (2004). Kars'ta Tüketime Sunulan Kasar Peynirlerinin Bazı Mikrobiyolojik ve Kimyasal Özellikleri. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 10(2), 183-188.
B.5 BAZ ETHEM,GÜLMEZ MURAT,GÜVEN ABAMÜSLÜM,SEZER ÇIGDEM, DUMAN AYDIN BERNA (2003). Kars Ilinde Satısa Sunulan Çig Süt ve Taze Beyaz Peynirlerin Koliform Grubu Bakteri, E.coli ve E. coli O157:H7 Yönünden Incelenmesi. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 9(2), 165-167.
B.6 GÜLMEZ MURAT,GÜVEN ABAMÜSLÜM,SEZER ÇIGDEM, DUMAN AYDIN BERNA (2003). Evaluation of Microbiological and Chemical Quality of Ayran Samples Marketed in Kars and Ankara Cities in Turkey. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 9(1), 49-52.
C. ULUSAL BİLİMSEL TOPLANTILARDA SUNULAN VE BİLDİRİ KİTAPLARINDA BASILAN BİLDİRİLER:
C.1 ELIS YILDIZ SEVDA,YIGIT FUNDA, DUMAN AYDIN BERNA,KARADAG SARI EBRU,DEPREM TURGAY, KORAL TASÇI SERAP (2014). Kefir, Kımız, Süt ve Yogurt Uygulamasının Fare Dalagında Plazma Hücresi Miktarı Üzerine Etkileri. 12. Ulusal Histoloji ve Embriyoloji Kongresi,
C.2 KARADAG SARI EBRU,BAKIR BUKET,SÖZMEN MAHMUT, DUMAN AYDIN BERNA (2013). Probiyotik Kefir Kımız ve Yogurt uygulamasının fare böbrek dokusunda PPAR-alfa ve PPAR-beta/delta Salınımı Üzerine Etkileri. 21. Ulusal Elektron Mikroskopi Kongresi,
C.3 BILGE NEBAHAT,VATANSEVER LEYLA, DUMAN AYDIN BERNA,SEZER ÇIGDEM,GÜVEN ABAMÜSLÜM, GÜLMEZ MURAT,BASER KEMAL HÜSNÜ CAN,KÜRKÇÜOGLU MINE (2009). Kekik uçucu yağının Staphylococ ve Escherichia coli Biyofilmleri Üzerine Etkisi. III. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi
C.4 VATANSEVER LEYLA,GÜL SÜLEYMAN,BILGE NEBAHAT, DUMAN AYDIN BERNA, SEZER ÇIGDEM, GÜLMEZ MURAT,GÜVEN ABAMÜSLÜM (2009). Kekik yagının bazı gıda patojenleri üzerine antibakteriyel etki dozunun belirlenmesi ve insan kromozomları üzerine in-vitro genotoksik etkisinin incelenmesi. III. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi,
C.5 GÜLMEZ MURAT,CELLESI FRANCESCO, DUMAN AYDIN BERNA,TIRELLI NICOLA (2009). Kefir içeceginden starter veya probiyotik kültür olarak kullanılabilecek immobilize (yapay) kefir tanesi üretmek. III. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi,
C.6 GÜLMEZ MURAT,CELLESI FRANCESCO, DUMAN AYDIN BERNA,TIRELLI NICOLA (2009). Malt extraktı, Bal ve Ekzopolisakkarit ilave edilen, aljinat içerisinde immobilize edilen, Lactococcus lactis spp. lactis'in sütü fermente etme yetenegi. III. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi,
C.7 BILGE NEBAHAT,VATANSEVER LEYLA,SEZER ÇIGDEM, DUMAN AYDIN BERNA, GÜVEN ABAMÜSLÜM, GÜLMEZ MURAT,BASER KEMAL HÜSNÜ CAN,KÜRKÇÜOGLU MINE (2008). Antimikrobiyel
Paketlemenin Taze Broiler Butlarının Raf Ömrü Üzerine Etkisi. VIII. Ulusal Veteriner Mikrobiyoloji Kongresi, 236,
C.8 GÜLMEZ MURAT,VATANSEVER LEYLA,GÜVEN ABAMÜSLÜM, DUMAN AYDIN BERNA,SEZER ÇIGDEM (2004). Escherichia coli O157'nin izolasyonunda Salisin-ramnoz-sellebiyoz-4-metilumbelliferilbeta-D glukuronit-sorbitol MacConkey (SRC-MUG-SMAC) ayırıcı agarın kullanılması. I. Ulusal Veteriner Gıda Hijyeni Kongresi,
D. DİGER YAYINLAR :
D.1 DUMAN AYDIN BERNA (2014). Gıda Güvenligi. DIYARDAN GELEN SAGLIK (3), 22-26.,
G. PROJELERDE YAPTIGI GÖREVLER:
G.1 Bazı Bitki Yaglarının Vakum Paketlenmis Alabalıkların Raf Ömrü Üzerine Etkilerinin Arastırılması, BAP, Yürütücü, 2010-2015
G.2 Kars ve Yöresinde Geleneksel Yöntemler ile Üretilen Yöresel Gıdaların Laktik Floralarının Belirlenmesi, BAP, Arastırmacı, 2009
G.3 Erzincan Tulum Peyniri Üretiminde Alternatif Yöntemlerin Arastırılması, BAP, Arastırmacı, 2006-2007
G.4 Çesitli Gıdalardan Yersinia enterocolitica'nın Tanımlanması Ve Patojenitesinin Belirlenmesi, BAP, Arastırmacı, 2003-2009
G.5 Probiyotik, Kefir, Kımız ve Yogurt Uygulamasının Fare Böbrek Dokusunda PPAR- Alfa (Peroksizom Proliferatör Aktive Edici Reseptör-alfa) ve PPAR-beta/delta (Peroksizom Proliferatör Aktive Edici Reseptör-beta)'nın Salınımı Üzerine Etkilerinin Immunohistokimyasal Olarak Incelenmesi Kafkas Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Arastırma Fonu, BAP, Arastırmacı, 2012-2014
G.6 Koyun Karkaslarının Laktik asit ve Sıcak su uygulaması ile dekontaminasyonu, BAP, Yürütücü, 2008- 2015
G.7 Bakteriyosinler ve Bakteriyosinojenik Laktik Asit Bakterilerinin Alfatoksin Detoksifikasyonunda kullanılabilirliginin arastırılması, BAP, Arastırmacı, 2009-2013
G.8 Kars bölgesinde satısa sunulan kırmızı etlerdeki omega 6 ve omega 3 yag asitlerinin miktarının tespiti ve bunun halk saglıgı açısından önemi (DPT Projesi 2003 K 120710), DIGER, Arastırmacı,2003-NaN
H. YAYIN HAKEMLİGİ
H.1 SCI-Expanded, Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, Hakemlik Sayısı:3
(1) Gıda ve Yem Şube Müdürlüğünün görevleri şunlardır:
a) Gıda ve yem güvenilirliğini gözeterek tüketiciyi ve halk sağlığını koruyucu tedbirleri Bakanlığın belirlediği esasları il düzeyinde yürütmek,
b) Gıda, gıda katkı maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin üretim, işleme ve satış-pazarlama ile ilgili izin ve kayıtlarını yapmak, üretim, satış yeri ve toplu tüketim yerlerinin izleme, kontrol ve denetimlerini yapmak,
c) Gıda, gıda katkı maddeleri ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin ihracat ve ithalatında Bakanlık ile ilgili işlemlerinin il düzeyindekilerini yürütmek,
ç) Organik tarım ve iyi tarım uygulamalarına göre üretilen ürünlerin gıda güvenirliği yönüyle denetimlerini yapmak,
d) Bakanlıkça verilen görev çerçevesinde gıda kalıntı izlemeleri yanında bireysel şikayet veya alo gıda ihbar hattına gelen şikayetlerle ilgili gerekli inceleme ve denetleme işlemlerini yürütmek,
e) Gıda ve beslenmeyle ilişkili olarak gerek bakanlıktan gelen, gerekse il düzeyinde belirlenmiş projelerle ilgili çalışmalar yürütmek,
f) Konusunda faaliyet gösteren laboratuarları mevzuatı çerçevesinde belgelendirilmek, kaydını almak, izlemek, yetkili oldukları hususlarda denetlemek,
g) Yem ve yem katkı maddelerinin üretim, işleme ve satış, ihracat, ithalat ile ilgili olarak gerekli kontrolleri ve işlemleri yapmak, denetlemelerini gerçekleştirmek,
ğ) Görev alanı ile ilgili tarımsal bilgileri ve yeni teknolojileri çiftçilere ulaştırmak, tüketicileri bilgilendirmek, çiftçi çocukları, kadınlar ve gençler için eğitim programlarını ve projeleri uygulamak,
h) Diğer mevzuat ve il müdürü tarafından verilecek benzeri görevler yapmak.