Lice ilçesine bağlı Çeper Köyü'nde, nesilden nesile aktarılan ata tohumu Lice domatesinin hasadı tüm hızıyla devam ediyor. Kendine has lezzeti ve ince kabuğuyla öne çıkan bu özel domates, çiftçilerin gece serinliğindeki emekleri ve sevgi dolu bakımıyla sofralardaki yerini alıyor.
Çeper Köyü Muhtarı Celal Erdem, Lice domatesinin kalitesini artıran en önemli unsurlardan birinin gece sulaması olduğunu vurguladı. Erdem, "İnsanımız gece evlerinde dinlenmek, çocuklarıyla vakit geçirmek yerine tarlaların başına geçip gece serinliğinde sulama yapıyor. Lice domatesi, suyunu dağ eteklerinden gelen soğuk sudan aldığı için farklı bir lezzete ve ince bir kabuğa sahip oluyor. Bu domatesimiz hibrit tohumdan değil, ata tohumundan üretilmektedir. Bu yüzden bizim için çok kıymetlidir" dedi.
Muhtar Erdem, kaliteli bir hasat için çapalamanın da en az sulama kadar önemli olduğunun altını çizerek, "Çeper Köyü çiftçisi, bu domatesi sevgiyle, özenle ve sabırla üretiyor. Elde ettiğimiz her bir domates, bu emeğin ve özverinin karşılığıdır" ifadelerini kullandı.
Lice'de 6.000 Dekar Alanda Domates Üretiliyor
Lice İlçe Tarım ve Orman Müdürü Zeynep Tekdal, ilçedeki domates üretimine ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Tekdal, "Lice'de yaklaşık olarak 6.000 dekar alanda domates üretimi yapılıyor. Bunun 400 dekarı, coğrafi işaret potansiyeli taşıyan ve ilçemizle özdeşleşen 'Lice domatesine aittir. Çiftçilerimizin bu konudaki özverisi ve geleneksel üretim takdire şayandır. İlaçlamanın az olması ve yapılan bakımla Lice domatesi sağlık dostudur, gönül rahatlığıyla sofralarınızda yerini alabilir." açıklamasında bulundu.
Diyarbakır Genelinde Rekolte Yüksek
Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Bekir Büyükgürses ise il genelindeki domates üretimine dair istatistikleri paylaştı. Büyükgürses, "İl genelinde toplam 27.000 dekar alanda domates ekimi yapılmakta olup, bu yıl için beklenen rekoltemiz 106.000 ton civarındadır. Lice domatesi de ilimizin tarımsal üretimine ve ekonomisine önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu hasat sezonun bolluk ve bereket getirmesini diliyorum" dedi.
Hasat mevsimi boyunca köylüler, geceleri tarlaları sulayıp gündüzleri de hasat için hummalı bir çalışma içine girerek, bu değerli ürünü Türkiye'nin dört bir yanındaki sofralara ulaştırmak için çaba gösteriyor.