Haber Videosu İçin Tıklayınız.
21 Ağustos-8 Eylül 2023 tarihleri arasında üç hafta boyunca gerçekleştirilecek toplu üretim ve tüketim yerlerine yönelik denetimlere 100 Gıda Kontrol görevlisi katılım sağlayacak.
21 Ağustos-8 Eylül 2023 tarihleri arasında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda üç hafta boyunca gerçekleştirilecek olan toplu üretim ve tüketim yerlerinin denetimine İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Atalar'ın yaptığı basın açıklamasının ardından İl Tarım ve Orman Müdürü Ataların liderliğinde başlandı.
Basına yaptığı açıklamada; sıcak havalarla birlikte gıda denetiminin öneminin arttığına değinen İl Tarım Ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar konuşmasının devamında;
“Bugün bakanlığımız tarafından başlatılan 21 ağustos 8 Eylül tarihleri arasında tüm ülke genelinde yapılacak olan gıda denetimlerini Diyarbakır'da hayata geçirmek üzere bir araya geldik. Bilindiği gibi bakanlığımız ve il müdürlüğümüz tarafından yıl içerisinde gıda üreten toplu tüketim yerleri, üretim yerleri, satış noktaları olmak üzere bütün gıdayı ilgilendiren her türlü işletmeyi yıl içerisinde denetimlere tabi tutuyoruz. İl müdürlüğümüz, müdür yardımcıları, şube müdürleri ilçe müdürlerinin koordinasyonunda yüzün üzerinde gıda kontrol personeliyle yaptığımız bu denetimlerde gıda üretimine, tüketimine uygun olmayan yerlerle ilgili çeşitli yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu kapsamda halkın daha sağlıklı bir gıdaya erişimi için gerekli tüm tedbirleri almaktayız. Bunların oluşması için arkadaşlarımız aynı zamanda denetim işlerini de rehberlik işlerini yerine getirmektedirler. Yaptığımız çalışmalarla beraber hem eğitim çalışmaları düzenliyoruz. Bunlarla ilgili okullarda ve değişik toplu tüketimin yapıldığı geniş alanlarda bu eğitimleri de ayrıca vermek suretiyle fırıncılara, kasaplara öğrencilere her kesime yönelik faaliyetlerimiz yıl içerisinde devam etmektedirler. Bunun yanı sıra gönüllü gıda kontrol görevlisi gibi bir tabirimiz var ve bunlarla ilgili gönüllü olmak isteyenlere eğitimler veriyoruz. Onların sahada daha aktif rol almalarını sağlıyoruz. Tüketicilerimizin de hayatlarını devam ettirmek için alış veriş yaptıkları noktalarda aldıkları gıdada ambalajlarda veya ambalajsız ürünlerde nelere dikkat etmeleri gerektiği konularda bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmalar neticesinde risk gördüğümüz alanlarda numuneler alıyoruz. Dolayısıyla topyekûn bir mücadele olarak yıl boyunca devam etmektedir. Yaptığımız çalışmalar sonucunda olumsuzluğunu tespit ettiğimiz işletmelere de gerekli idari yaptırımlar uygulamaktayız. Çünkü halkın sağlığını olumsuz etkileyecek hiçbir şeye müsaade etmemiz mümkün değil. Bu bizim görev tanımımızda uygun bir davranış olmadığı gibi insan sağlığını da riske atacak hiçbir şeye müsaade edemeyiz. Türkiye genelinde farkındalığında oluşması insanlarında sağlıklı gıda alırken veya tüketirken nelere dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatma adına programlar yapıyoruz. Bugün de bunlardan bir tanesini gerçekleştiriyoruz. Birazdan yüz personelimizle birlikte gıda denetimlerine hep beraber toplu tüketim yerlerine yönelik olarak özellikle denetimlerimizi gerçekleştireceğiz. Yaptığımız çalışmalar neticesinde çeşitli sıkıntılar nedeniyle hatasını tespit ettiğimiz işletmelerimize de yaklaşık bu yıl 84 tane oldu bu 1 milyon 400 bin liranın üzerinde idari yaptırım cezası uyguladık ve devam eden başka uygulamalarımızda var yani para cezasının dışında.
Gıda terörüne sahtekârlığa aldatmaya veyahut ta insan sağlığını olumsuz etkileyecek durumlara izin verememe adına bütün tedbirleri alıyoruz. Almaya da devam edeceğiz. Herkese daha sağlıklı bir yaşam hazırlamak için elimizden geleni yaptığımızı burada herkese duyurmak istiyorum. Tüm arkadaşlarımıza kolaylıklar diliyorum. Hep birlikte şuanda gıda denetimine bugün itibariyle başlıyoruz. 3 hafta boyunca bu denetimlerimiz devam edecek. Yılın içerisindeki yaptığımız denetimlerin yanı sıra ilave olarak bunlarda 3 hafta boyunca devam ettireceğiz." Dedi.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise aşağıdaki bilgilere yer verildi.
2023 yılı içerisinde 10687 işletmeye toplamda 10354 denetim gerçekleştirilerek yapılan denetimlerde tespiti yapılan olumsuzluklarla ilgili olarak 48 işyeri hakkında yasal işlem başlatıldı. Ayrıca yıl içerisinde yapılan denetimler sonucunda duyulan ihtiyaç üzerine 336 numune alındı. Bu çerçevede 48 işyerine toplamda 1.400.509,00 (bir milyon dört yüz bin beş yüz dokuz lira) TL idari para cezası uygulandı.
İlimiz genelinde 2023 yılı 3500 adet toplu tüketim işletmesi rutin olarak denetlenerek 60 adet üründen numune alınarak mevzuata uygunluğu kontrol edildi. Yapılan denetimler sonucunda 12 adet gıda işletmesine 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında yasal işlem uygulandı.
Rutin olarak yıl boyunca gerçekleştirilen risk esaslı denetim ve kontrollere ilaveten farkındalığı artırmak amacıyla; lokanta, restoran, kafeterya, otel gibi toplu tüketim yapılan yerlerde denetimler il genelinde artırılacak. 21 Ağustos-8 Eylül 2023 tarihleri arasında üç hafta boyunca gerçekleştirilecek bu denetimlere 100 Gıda Kontrol görevlisi katılım sağlayacak.
Denetimlerde özellikle toplu tüketim yerlerinin kayıt altına alınıp alınmadığı; izlenebilirlik şartlarını sağlayıp sağlamadığı, asgari teknik, hijyenik ve muhafaza koşullarına uyulup uyulmadığına yönelik denetimlerine ağırlık verecek ve mevzuata uygun olmayan işletme ve ürünlerine gerekli yaptırımlar uygulanacak.
Bakanlığımızın şikâyet hattı olan Alo 174 Gıda Hattına, 2023 yılı içerisinde ilimizle ilgili toplamda 367 şikâyet oluşturuldu. Herkesin birer tüketici olduğu gerçeğiyle vatandaşlarımızın karşılaştıkları olumsuzlukları Alo 174 Gıda Hattına yapmaları büyük önem taşımaktadır.
Gıda ve yem güvenilirliğini, halk sağlığı, bitki ve hayvan sağlığı ile hayvan ıslahı ve refahını, tüketici menfaatleri ile çevrenin korunması da dikkate alınarak korumak ve sağlamak hedefiyle bu tarz denetimlerin yanı sıra rutin (riske dayalı) gıda denetimleri de aralıksız sürdürülmektedir.