Çınar ilçesi Yarımkaş Köyünde "Karacadağ Pirinç Hasadı Tarla Günü" etkinliği düzenlendi.
Çınar İlçesi Yarımkaş Köyünde "Karacadağ Pirinç Hasadı Tarla Günü" etkinliği 22.09.2020 tarihinde düzenlendi. Etkinliğe Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu'nun yanı sıra Çınar Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcıları ve üreticiler katıldı.
İlimizde Karacadağ eteklerinde kaynak suyuyla yetiştirilen Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenen Karacadağ pirincinin hasadı başladı.
Her sene mayıs ayında genellikle Karacadağ'ın eteklerindeki taşlık alanlara ekilen Karacadağ pirinci kış aylarında Karacadağ'a yağan karın erimesiyle beslenen derelerden gelen suyla sulanıyor.
Diyarbakır'da 13 bin 727 dekar alanda ekimi yapılan Karacadağ pirinci, düz arazide biçerdöver, eğimli alanlarda ise işçiler tarafından orakla toplanıyor.
Güneydoğu'nun pirinç ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Karacadağ'ın eteklerindeki tarlalarda işçilerin topladığı çeltik halindeki Karacadağ pirinci, boş arazilere serilerek güneş altında kurumaya bırakılıyor.
Rengi, aroması ve lezzetiyle bölge halkının vazgeçilmezlerinden olan Karacadağ pirinci kurutulduktan sonra kabuklarının soyulması için fabrikalara gönderiliyor, buradaki işlemlerin ardından tüketime hazır hale geliyor.
"Karacadağ Pirinç Hasadı Tarla Günü" etkinliğinde Diyarbakır'ın bir üretim merkezi olduğunu, özellikle tarımsal üretimde dünyanın en verimli toprakları üzerinde olduğumuzu dile getiren Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu konuşmasına; "Geçen mısır hasadında da söylemiştim; yukarı Mezopotamya'da bereketli hilalin tacındayız." Diyerek Karacadağ'ın Diyarbakırlılar için sadece sönmüş bir volkandan öte olduğunu Karacadağ'ın medeniyetler beşiği, kadim bir kültür, bir şiir, bir tarih olduğunu belirterek devam etti.
Konuşmasında Karacadağ pirincinin özelliklerine de değinen Vali Karaloğlu, "Karacadağ'ın bazaltik topraklarında yetiştiği için organik değeri yüksek aynı zamanda bizim burada çiftçimiz diğer bölgelerdeki kültür çeltiğinde olduğu gibi bir tava sistemi sulama yapmıyor. Bu bölgedeki sulama doğal sulama. Karacadağ'ın kar sularından ve kaynak sularından gelen ve sıcaklığı 8 ile 10 derece olan soğuk bir su ile çeltiği suluyor. Diğer bölgelerde kültür çeltiği yapılan yerlerde 18 derecenin üzerinde olması gerekiyor su sıcaklığının ancak bizim bölgemize özgü Karacadağ pirincinde 8 ile 10 derecelik soğuk kar suları ile bu çeltik sulandığı için zaten lezzetli ve doğallığı yüksek." dedi.
Üretim aşamasında çiftçilere yönelik Devlet desteğine de vurgu yapan Vali Karaloğlu; devletin çiftçiye dönüm başına 66 liralık mazot ve gübre desteği olduğunu aynı zamanda kilogram başına da 10 kuruş destekleme yapıldığını belirtti.
Konuşmasını "Karacadağ pirincinin hem marka değerini yükseğe çekmemiz gerekiyor hem de diğer pirinçlerin Karacadağ pirinç adı altında satılmasına da engel olmalıyız. Yani sadece bu bölgede özgün, bu bölgede yetişmiş olan pirincin Karacadağ pirinci olarak piyasaya sürülmesini de denetlememiz gerekiyor ki hem kalitesini arttıralım, hem de çiftçimize olan gelir miktarını arttıralım." diyerek bitiren Vali Karaloğlu, çiftçilere bereketli bir hasat sezonu diledi.
Etkinlik Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ve beraberindekilerin Yarımkaş Köyünü ziyaret etmesiyle son buldu.