T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

22 Mart Dünya Su Günü Etkinliklerle Kutlandı

Yayın Tarihi : 22.03.2024

22 Mart Dünya Su Günü (Su Verimliliği Seferberliği) kapsamında Kayapınar Kız İmam Hatip Anadolu lisesinde gerçekleştirilen​ Dünya Su Günü kutlandı.

Dünya Su Günü, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 22 Mart 1993'te aldığı karar çerçevesinde her yıl dünya çapında kutlanıyor. Tatlı su kaynaklarının önemine dikkat çekmek ve tatlı su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine odaklanılmasını sağlamak amacıyla Birleşmiş Milletler-Su (UN-Water) tarafından organize edilen kutlamalar, her yıl farklı bir tema ile gerçekleştiriliyor.

22 Mart Dünya Su Günü kapsamında Kayapınar Kız İmam Hatip Anadolu lisesinde gerçekleştirilen etkinliğe Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Su Kalitesi Daire Başkanı Dr. Mustafa Berk Duygu ve Mühendis Nazlı Barçın Doğan, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Şefik Türker, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ahmet Muratoğlu, Kayapınar İlçe Milli Eğitim Kayahan Subaşı, Kayapınar Kız İmam Hatip Anadolu Lisesi Müdürü Yıldız Özateş, Su Bilim Sanat Merkezinden, Yeşilay Derneği, öğretmenler ve öğrenciler katılım sağladı. Etkinlik öğrencilerin Üç Ülke On Üç Şehir projesi ve “Gelecek İçin Bir Damla da Sen Ol" sloganıyla yürüttükleri projeyi anlatan sunumlarıyla başladı. Öğrenciler on üç ilde ve Litvanya, Yunanistan, Kazakistan, Almaata, Türkistan ülkelerinde yürüttüklerini ifade ettikleri projeyle ilgili sunumlarında su ve karbon ayak izinin önemine değindiler.

Etkinlikte konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, öğretmenlere ve öğrencilere insanlığa fayda sağlamak amacıyla bu kadar kapsamlı bir çalışmayı yapıyor olmalarından gurur duyduğunu ifade ederek emeği geçen tüm öğretmen ve öğrencilere teşekkürlerini sunarak iyi dileklerini iletti.

 İl Tarım ve Orman Müdürü Atalar konuşmasının devamında

“Dünyadaki toplam 1,4 milyar kilometreküp suyun yüzde 97,5'i okyanuslarda ve denizlerde tuzlu su, yüzde 2,5'i ise nehir ve göllerde tatlı su olarak yer alıyor. Az olan tatlı su kaynaklarının da yüzde 90'ı kutuplarda ve yer altında bulunuyor. Aşırı nüfus artışı, kontrolsüz sanayileşme, plansız kentleşme ve kirlilik, zaten sınırlı olan su kaynakları üzerindeki baskıyı giderek artırıyor. Etkileri hissedilir derecede artan küresel ısınma ve iklim değişikliği de tatlı su kaynakları üzerinde ilave strese sebep olmaktadır.

Ülkemiz küresel iklim değişikliğinin etkilerinin yoğun hissedildiği Akdeniz kuşağında yer almakta ve yüksek risk grubu ülkeler arasında kabul edilmektedir. Önümüzdeki 100 yıl için yapılan iklim değişikliği tahminlerine göre, ülkemizde su kaynaklarının yaklaşık %25 oranında azalması beklenmektedir.

Mevcut durumda, ülkemizin yıllık kullanılabilir tatlı su tüketiminin %77'si tarımda, %23'ü ise içme-kullanma suyu ve endüstriyel üretimde kullanılmaktadır.

İl Müdürlüğümüzce Su Verimliliği Seferberliği Kapsamında İlimizde bulunan tüm kamu kuruluşlarına Cumhurbaşkanlığı Genelgesi doğrultusunda Su Birimleri oluşturulmuş olup; Kamu kuruluşlarınca oluşturulan su birim sorumlularınca Su Verimliliğine yönelik tedbirlerin uygulanması ve sonuçların üçer aylık dönemlerde Bakanlığımıza raporlanması sürecinin işleyişi sağlanmıştır.

Bakanlığımızca Ülkemizdeki su kaynakların korunması, verimli kullanılması ve israfının engellenmesi amacıyla Su verimliliği Yönetmeliği hazırlamış ve ayrıca Suyun en çok tüketildi Tarım Sektörüne yönelik modern sulama yöntemlerine uygun hibeler verilerek çiftçiler desteklenmektedir.