T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Dicle Badem Kırma Fabrikası Açılış ve Makina - Ekipman Dağıtım Töreni Düzenlendi

Yayın Tarihi : 6.09.2023

Haber Videosu İçin Tıklayınız

Organik Meyve Bahçelerinin Modernizasyonu Projesi " kapsamında alet-ekipman dağıtımı, Arı Varsa Hayat Var Projesi" kapsamında alet-ekipman dağıtımı ve Dicle Badem Kırma Fabrikası Açılış töreni düzenlendi.

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Ali İhsan Su'nun katılımıyla Dicle ilçesinde 06.09.2023 tarihinde düzenlenen Organik Meyve Bahçelerinin Modernizasyonu Projesi " kapsamında alet-ekipman dağıtımı, Arı Varsa Hayat Var Projesi" kapsamında alet-ekipman dağıtımı ve Dicle Badem Kırma Fabrikası Açılış törenine GAP Bölge İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral Dicle Kaymakamı, Kadir Yurdagül, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, İl Tarım ve Orman Müdür yardımcıları, Dicle Belediye Felat Aygören, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muzaffer Denli,  Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Vural Sivil Toplum Kurum Başkanları, İlçe Tarım ve Orman Müdürleri ve personelleri ile üreticiler iştirak etti.

Programda konuşan Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su Diyarbakır halkına birçok alanda hizmet ettiklerini dile getirerek konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Sizlere Tarımsal alanda çok ciddi destekler sunuyoruz.  Bakın bugün burada bu tesisi,  badem kırma tesisi olarak hizmete açacağız inşallah.  İlimizde 48 bin dekar sert kabuklu, sert çekirdekli kapama meyve bahçesi tesis ettik.  Bunun 16 bin dekarı badem. 3 bin 500 dekar bahçenin hepsi de Dicle ilçemizde. İnşallah bu sene bin dekar daha ilave edeceğiz.  Böylelikle vatandaşlarımız buradan elde ettiği ürünü ne yapacak, gelecek, işte bu gördüğünüz tesiste işleyebilecek.  Bu imkânı da vatandaşlarımızın ayağına getirmiş olduk.  Bölgedeki tüm badem ekicileri de bu tesisten faydalanabilecek.

Şimdi dedim ya 3 tane önemli hizmeti bugün burada gerçekleştirmiş olacağız. 

Birincisi; 77 vatandaşımıza tarımsal faaliyetlerinde onlara kolaylık sağlaması için araç ekipman dağıtımı gerçekleştireceğiz. Ne dağıtıyoruz; 16 adet pülverizatör, 16 adet benzinli çapa makinası, 17 adet mineral gübre dağıtma makinası, 13 adet  badem soyma makinası,  15 adet  üzüm sıkma makinası, 77 adet  sıvı bordu bulamacı budama makinası,  budama testeresi, inşaat küreyve  ve el küreyvi teslim etmiş olacağız.  Bunun  % 70'lik kısmını biz, % 30'luk kısmını da vatandaşımız ödeyecek.

İkinci projemiz, Arı Varsa Hayat Var Projesi kapsamında 20 vatandaşımıza kişi başı 15 adet olacak şekilde 300 boş kovanı inşallah bugün teslim etmiş olacağız.  20 adet bal süzme makinasını, 20 adet maske, pantolon, körük gibi arıcılıkla ilgili onların kullanabileceği ekipmanları bu vatandaşlarımıza teslim etmiş olacağız.  Projenin % 75'lik kısmını Tarım Orman Bakanlığımızdan, geri kalanlarını vatandaşlarımızın katkısıyla gerçekleştirmiş olacağız.  Bir de şimdi şurada açılışını gerçekleştireceğimiz badem işleme tesisimiz bunu da inşallah bugün burada hizmete sokmuş olacağız."

Programda konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar Diyarbakır'da 12 yılda meyveciliğin önemli bir atılım yaptığını dile getirerek konuşmasının devamında şunları kaydetti;

“Bugün çok önemli bir hizmetin açılışı için bir araya gelmiş bulunmaktayız.  Burada GAP İdaresi Başkanlığımız, Büyük Şehir Belediye Başkanlığımız ve Tarım Orman Bakanlığımız tarafından çiftçi katkısıyla oluşturulan önemli projenin açılışını ve malzeme dağıtım törenini gerçekleştireceğiz.  Özellikle Diyarbakır ilimizin Çüngüş'ten başlamak üzere Kulp'a kadar devam eden kuzey ilçelerimizin arazisi engebeli ve küçük parçalı olan yerlerde, buğday ve pamuk ürünlerinin yetiştirilemediği, pamuğun çok yetiştirilemediği buğdaydan da pek verim alınamadığı bu arazilerde bunlara göre 10 kat daha yüksek gelir elde edilebilen, gelir getiriciliği yüksek olan meyveciliği yaygınlaştırmaya gayret gösterdik.  Bu kapsamda büyükşehir belediyemizden ve GAP idaremizden sağladığımız kaynakları değerlendirerek son 12 yılda Diyarbakır ilimizde 48 bin dekar tam donanımlı meyve bahçesi tesis ettik, bu meyve bahçelerimiz bugün meyvelerini vermeye başladılar. Bir dekar buğdayda Diyarbakır'ın kuzey ilçeleri için söylüyorum ortalama 500-600 TL gelirin elde edildiği alanda bugün bademde ortalama geçen yılın rakamlarıyla -söylüyorum bu yılın henüz oluşmadı- ortalama dekar başına 20 bin liranın üzerinde net gelir elde edilebilmektedir.  Dolayısıyla çiftçimizin kendi yaşadığı yerde geçimini sağlayabilmesi için bu proje büyük bir önem arz etmektedir."