T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kırmızı Et Sektör Temsilcileri ile Toplantı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 17.03.2023

Şap hastalığı nedeniyle et tedarik zinciri ve fiyatlarına ilişkin durum tespiti yapmak ve bilgi alışverişinde bulunmak üzere sektör temsilcileri ile 16.03.2023 tarihinde bir araya gelindi.

Ülkemizde ilk defa tespit edilen Sat-2 Serotipi oldukça ağır seyreden, yayılım dinamiği ve ölüm oranı oldukça yüksek olan bir tiptir. Şap hastalığı hayvan sağlığını ve hayvansal üretimi etkileyerek büyük ekonomik kayıplara sebep olmaktadır. Bu sebeple alınması gereken tedbirler ile ilgili ilimizdeki hayvan varlığı dikkate alınarak 06.03.2023 tarihli Diyarbakır İl Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonu kararı tedbir amaçlı hayvan hareketleri (kesim, ihracat ve ithalat hariç) durdurulmuş ve ilimizdeki tüm hayvanların en kısa sürede aşılanarak bağışıklama çalışması yapılıyor.

İlimiz hayvancılık anlamında gerek ülkemizde gerekse de bölgede önemli bir potansiyele sahiptir. Bu bağlamda şap nedeniyle hayvan hareketlerinin durdurulması sonucunda kesim işlemlerinde aksaklık yaşanmaması, et tedarik zinciri ve fiyatlarına ilişkin durum tespiti yapmak ve bilgi alışverişinde bulunmak üzere sektör temsilcileri ile 16.03.2023 tarihinde bir araya gelindi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü toplantı salonunda Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar başkanlığında, İl Müdürü Yardımcısı Mehmet Hüseyinoğlu, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Necattin Gönç'ün eşliğinde Diyarbakır ESK Müdürü Yardımcısı Royan Tekin, Damızlık Sığır Yetişicileri Birliği Başkanı Hüseyin Yılmaz, Damızlık Koyun ve Keçi Yetişicileri Birliği Başkanı Abdullah Çetinkaya, Kasaplar Odası Başkanı Hacı Atlı, Kamer Et Kesimhanesi Yetkilisi Ahmet Ay, Güler Et Kesimhanesi Yetkilisi Hasan Bağcı ve Yeni Ergani Et Kesimhanesi Yetkilisi Nihat Kaya katılım sağladı.