T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İpekböceği Yetiştiricileri İçin Malzeme Dağıtım Töreni Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 10.03.2023

İpekböceği yetiştiriciliği geliştirme projesi kapsamında İlimiz Kulp ilçesinde yetiştiriciler için malzeme dağıtım töreni yapıldı.

İpekböceği yetiştiriciliği geliştirme projesi kapsamında İlimiz Kulp ilçesinde, 09.03.2023 tarihinde, 700 aileye; 700 adet ısı ve nemölçer, 700 torba kireç, 6.500 kg graft kağıdı ile 810 kg formaldehit dağıtımı gerçekleştirildi.

Törende konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar; Diyarbakır Kulp ilçesinin yılda 45-55 ton arasında gerçekleştirdiği ipekböceği üretimiyle Türkiye'nin en önemli ipekböceği üreticisi olduğunu dile getirerek konuşmasını şöyle sürdürdü;

"İpekböcekçiliğini canlandırmayla ilgili geliştirmeyle ilgili projelerimiz devam ediyor. Ama bizimle ilgili olmaktan daha ziyade emektar olan sizlerin gayretleriyle bir noktaya geldi. Bizlerde bakanlık olarak gerekli destekleri sağlamak suretiyle işlerinizi biraz daha kolaylaştırma adına küçükte olsa bazı çalışmalar yapıyoruz. Ama işin dönüp dolaşıp bittiği yer üreticilerimizin gayretleri ve sizlerin yaptığı çalışmalardır.  Yaklaşık olarak 45-50 ton olan üretimimiz bazen 55 tonu da buluyor ama bizim ipekböcekçiliğini yaş kozayı 150 tonun üzerine çıkartmamız gerekiyor. Fabrikamızı 3 vardiya çalıştırmamız bunun biraz daha karlı olabilmesi adına elzem olan bir şey. İlerde inşallah yapılacak çalışmalarla beraber ilave tesislerde oluşturacağız ama öncelikle birinci maddemiz koza üretimini 3 katına çıkartmak. Aynı zamanda da birim alanında veya hatta kutu başına elde ettiğimiz veriminde 25-30 kilolardan 40 kiloya kadar çıkartmak.  Bakanlık olarak geçen yıl yapılan destekleme ödemelerini biraz geç vakitlerde sezon bittikten sonra ödüyorduk. Bu üreticilerimizi;  sizleri biraz zor duruma düşürüyordu. İnşallah bu sene temmuz ayında ödemeler gerçekleştirilecek.  Yapılan %100 arttırımla bu sene 160 liralara ulaştık inşallah bu senede biraz daha yüksek rakamlara ulaşıp bu ödemeleri gerçekleşir.  Bakanlık olarak bizler bu işin daha profesyonelce yapılması adına çalışmalarımıza devam edeceğiz. İpekböcekçiliğine Çüngüş ilçemiz başladı bu yıl Silvan'da bazı köylerimiz de var.  Lice'yi Hani'yi ve Hazro'yu dahil ederek kapasiteyi arttırmamız gerekiyor. Ama sizlerde biraz daha bu konuyla ilgili imkanlarınız varsa zorlarsanız el birliğiyle istediğimiz noktaya doğru geliriz.  Bu programın hepimize hayırlı olmasını diliyorum. Katıldığınız içinde çok çok teşekkür ediyorum" dedi.

Kulp ilçesi Kaymakamı Mustafa Gözlet ise yaptığı konuşmada;

"İlçemizde kültürel bir yönetim olarak devam eden önceden beri gelen hatta mazisi çokta eskiye dayanan bu kültürel üretimi Diyarbakır'da bir numara olarak devam ettiren Kulp ilçemiz adına biz gurur duyuyoruz.  Hep bir numarayız demekten gurur duyuyoruz.  Ama tabi sayın müdürümüzün de belirttiği gibi üretim kapasitemizi de arttırmamız gerektiğinin de farkındayız.  Bizim fabrikamızın işleme kapasitesinin üçte bir, dörtte bir oranında belki de biz şuanda üretim yapıyoruz,  tam kapasite üretim yaparsak daha fazla oradan çıktı elde ederiz. Fabrikanın devamlılığını ve gelişimini sağlamış oluruz. Biz kendi desteklerimizle kaymakamlık olarak yakacağından tutun personelin ödemelerine kadar bakım onarımlarına kadar her şeyiyle üstlenerek burada bu iş son bulmasın,  bu iş devam etsin, yeşillensin diye tamamen taşın altına elimizi değil gövdemizi, her şeyimizi de koyarak devam ettirmeye çalışıyoruz." dedi.