T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarımda Su Tasarrufu ve Verimlilik Çalıştayı Düzenlendi

Yayın Tarihi : 27.10.2022

"Tarımda Su Tasarruflu Su Kullanma Eğitim ve Yayım Programı" kapsamında "Tarımda Su Tasarrufu ve Verimlilik Çalıştayı" düzenlendi.

İhtiyaçların sınırsız kaynakların sınırlı, hızla artan nüfusun sınırlı kaynakları sürekli tükettiği küresel dünyada, iklim değişikliği ve kuraklığın olumsuz etkileriyle birlikte Su stratejik bir güç olarak "Tarımsal Sulama" ise bu gücün idaresinde önemli bir araç olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemizde bu stratejik gücün yaklaşık %74'ü tarımsal sulamada kullanılıyor. Bu nedenle tarımsal sulamanın etkinleştirilmesi, çevre dostu sulamanın yaygınlaştırılması ve tarımsal üretim tekniklerinin bir numaralı uygulayıcıları olan üreticilerin bilinçli olarak üretim yapabilmesi amacıyla "Tarımda Su Tasarruflu Su Kullanma Eğitim Ve Yayım Programı" kapsamında "Tarımda Su Tasarrufu ve Verimlilik Çalıştayı" düzenlendi.

Çalıştaya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Mehdi Sümerli, Dicle Üniversitesi Ziraat Fak. Dekan Vekili Doç. Dr. Neşe Üzen, DSİ Şube Müdürü M.Yaşar Ceylan, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcıları Mustafa Korkutan, Mehmet Şefik Türker, Şube ve İlçe Müdürleri, Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri ile teknik personel ve üreticiler katıldı.                    

İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar yaptığı açılış konuşmasında:

"Bugün önemli bir program, ilimizde önümüzdeki günlerde uygulanacak projelerin ana konularından bir tanesi suyun verimli kullanılması ve bunun da su tasarrufu sağlaması, su tasarrufunun sağlanmanın hem çiftçinin ekonomisine hem ülke ekonomisine hem toprağa hem de bitkiye sağladığı yararların konuşulacağı bu panelin hayırlı olmasını diliyorum.

Diyarbakır'da yaklaşık olarak 7 milyon dekar tarım arazisi var. Bunun da %65'i 4 milyon 200 bin dekar ekonomik olarak sulanabilir arazidir. Silvan Projesindeki 8 baraj ve Dicle Kralkızı barajlarının tamamlanmasıyla beraber sulamaya açıldığında 4 milyon 200 bin dekara yakın tarım arazisi sulanır hale gelecek. Bu da Diyarbakır'da sulanabilir arazinin %100'ü demektir. Tarım arazi varlığının %65'i, Ekonomik sulanabilir arazinin %100'ü basınçlı sulama sistemleriyle sulanacak demektir. Bu bölgemiz için de ülkemiz için de çok değerli sonuçları olacak bir yatırım. Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüzün konuyla ilgili çalışmaları son süratle devam ediyor. En kısa sürede bunlar tamamlanacak.

Elimizdeki suyu düzgün ve idareli kullanılmasını sağlamamız gerekiyor. Biz iklime dayalı tarımla istediğimiz sonuçları almamız çok mümkün olması gözükmüyor. Dolayısıyla kontrollü tarım yapabilmeliyiz. Sulama sistemlerimizi artırmalıyız. Oluşan sistemleri de doğru kullanabilmeliyiz. Su israfının çok büyük önemi var. Bu yıl yaptığımız 300 bin dekar basınçlı sulama sisteminin 3 milyar m³'e yakın su tasarrufu sağladığını hesapladık. Bu nedenle su tasarrufu önemli bir konu. Bu programın hayırlı bir program olduğunu düşünüyorum. Katılım sağlayan, destek sağlayan, bu konuda görev alan arazide emek veren çalışma arkadaşlarıma ve çiftçilerimize çok görevler düşüyor. " dedi.

Moderatörlüğünü Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Neşe Üzen'in üstlendiği çalıştayda; DSİ 10. Bölge Müdürlüğünden Şube Müdürü M. Yaşar Ceylan; Kuraklık ve Alınan Önlemleri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden M.Şahin Elçi; Tarımsal Sulama Yöntemleri, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümünden Doç. Dr. Neşe Üzen; Basınçlı Sulama Sistemlerinde Sulama Suyu Kalitesi, Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğünden Özlem Avşar; Pamukta Suyun Etkin Kullanımı,  İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden Murat Türker; Sulama Sistemlerine Yönelik Destekleri konuları anlatıldı.