T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Manda Irkının İyileştirilmesi Projesi Kapsamında Etkinlik Ve Şap Aşılama Çalışması Yapıldı

Yayın Tarihi : 26.10.2022

Türkiye'deki üniversiteler arasında ilk kez Diyarbakır Dicle Üniversitesi (DÜ) Veteriner Fakültesinde uzun uğraşlar sonucunda Anadolu mandasına, İtalyan mandasının embriyosu transfer edilerek ilk buzağı doğdu. Dünyaya gelen buzağıya "Dicle" adı verildi.

Diyarbakır Valisi ve Belediye Başkanı Ali İhsan Su, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, Sur Kaymakamı Asım Solak, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç,  Dicle Üniversitesi veteriner Fakültesi Dekanı Aydın Vural, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Mehmet Hüseyinoğlu, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Necattin Gönç, Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştirici Birliği Başkanı Hüseyin Yılmaz, İlgili Öğretim Üyeleri ve öğrenciler ile teknik personelin katıldığı etkinlikle Dicle Nehri kıyısındaki fakülteye ait üreme merkezinde dünyaya gelen buzağıya "Dicle" adı verildi.

Türkiye'de manda yetiştiriciliği yapan illerin başında gelen Diyarbakır'da manda sayısının ve süt oranının arttırılması için Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleşen Manda ırkının iyileştirilmesi projesi uygulamasında başlatılan çalışmalar yeni bir boyut kazandı. Üniversiteler arasında ilk kez Anadolu mandasına, İtalyan mandasının embriyosu transferi gerçekleştirildi. Büyük bir özenle yapılan çalışmalarda doğan buzağı bundan sonraki çalışmalar için umut oldu.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Veterinerlik Fakültesi koordinasyonluğunda gerçekleşen ''Manda Irkının İyileştirilmesi Projesi'' uygulama alanı Valimiz Ali İhsan Su tarafından ziyaret edildi. Embriyo transferi sonucu doğan ilk malağa kulak küpesi takılarak kayıt altına alındı. İşletmede toplam 26 baş manda bulunuyor, bunlardan 18 baş Anadolu Mandası, 8 baş ise İtalyan Mandası ırk özelliğini taşıyor.

Veteriner Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Ferit Özmen ile ekibinin yaptığı bilimsel çalışmalar sonucunda, Anadolu mandasına, İtalyan mandasının embriyosu transfer edilerek saf bir ırkın ilk kez doğumu gerçekleşti. Özmen, "Embriyo naklinde doğan yavrularımız saf niteliğindedir. İlimiz, Türkiye'de manda yetiştirici en çok yapıldığı illerin başından geliyor. Manda yetiştiricilerinin en büyük sorunu süt veriminin düşük olması. Temel amacımız üniversitemiz bünyesinde kurduğumuz bu işletmede üreteceğimiz embriyo naklinden doğan saf İtalyan yavrular gelecek için umut olacak" dedi.

Dicle Üniversitesi ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü arasında yapılan protokol gereği, Sur İlçesi Küçükkadı Mahallesinde şap aşılama çalışması gerçekleştirildi.

Dicle Üniversitesi ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü arasında yapılan protokol gereği, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç,  Dicle Üniversitesi veteriner Fakültesi Dekanı Aydın Vural, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Mehmet Hüseyinoğlu, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Necattin Gönç, İlgili Öğretim Üyeleri ve öğrenciler ile teknik personelin katılımıyla Sur İlçe Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekimler tarafından, Sur İlçesi Küçükkadı Mahallesinde şap aşılama çalışması gerçekleştirildi.