T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çitçilerimize Karacadağ Çeltiği Tohum Desteği

Yayın Tarihi : 9.05.2022

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi ortaklaşa düzenlenen "Karacadağ Çeltiği Üretimini Geliştirme ve Yaygınlaştırma" projesi kapsamında Çınar, Çermik, Bağlar, Hazro, Ergani ve Yenişehir ilçelerinde 75 çiftçiye 63 ton çeltik tohumu dağıtımı yapıldı.

Programa Vali Münir Karaloğlu, AK Parti Milletvekilleri Mehdi Eker, Oya Eronat, Ebubekir Bal, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar ile çiftçiler katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Ali Emiri Toplantı Salonu önünde düzenlenen törende konuşan Vali Münir Karaloğlu, Diyarbakır'ın tarımsal üretim ve hayvancılıkta ülkemizin stratejik illerinden birisi olduğunu söyledi.

Her zaman çiftçinin yanında olduklarını vurgulayan Karaloğlu, bu kapsamda önemli projeleri hayata geçirdiklerini kaydetti.

Karaloğlu, şöyle konuştu:

"2 senedir uyguladığımız sert kabuklu meyveler projemiz şu anda 2022'nin sonbahar ekimleri ile son bulacak. Yaklaşık 15 bin hektarlık yeni sert kabuklu meyve bahçemiz oluştu. Sadece 3 meyve grubunda, cevizde, fıstıkta ve bademde 420 bin fidanı toprakla buluşturmuş olacağız. Yaklaşık 80 bin de dut fidanı dağıttık. İpek kozası üretimi ve ipek böcekçiliği ile ilgili 500 binin üzerinde fidanı çiftçimizle buluşturmuş olduk."

 "Karacadağ çeltiği şehrimizin coğrafi işaret almış endemik ürünü, bölgede sadece Karacadağ'da yetişen güzel bir pirinç, bunun yaşatılması, ekimini sürdürebilmemiz lazım" diyen Karaloğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Gördük ki geçen sene ciddi manada kuraklık dolayısıyla çeltik ekim alanları azalmış bu sene de kısmi kuraklık var. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak Tarım Orman İl Müdürlüğümüzle iş birliği yaparak bir miktar da çiftçimizin katkısını alarak çeltik tohumunu çiftçimizle buluşturuyoruz. Rabbim bereketini artırsın. Dünyanın ve insanlığın en büyük sorunu güvenli, sürdürülebilir gıda. Bunlar önemli kavramlar. Artık bulduğumuz her santimetrekare iyi değerlendirmek zorundayız. Ekmek zorundayız. Onun için kıymetli çiftçimize destek olmaya da Allah'ın izniyle devam edeceğiz. "

Toplantıda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar; Karacadağ çeltiği 1992 yılında Tarımsal Araştırma(GAPUTAEM) kurumumuz tarafından çeşit tescilinin yapıldığını, 2018 yılında da Menşei Coğrafi Tescil işlemi ile belgesinin alındığını dile getirdi.

Konuşmasına şöyle devam etti;

"Tohumculuk dediğimiz zaman bir konuya değinmeden geçemeyeceğim. 2005 yılında sayın bakanımız Mehdi Eker' in tarım bakanı olmasıyla tarım kanunu çıktı. Tarım kanununda tarımsal ürünlerinin desteklemelerinin nasıl yapılacağı, altyapılarının nasıl olacağı, kanun hükmünde yürütülen bir bakanlıktan kanunu olan bir bakanlığa dönüşmüş oldu ve bütün desteklemelerle ilgili altyapıların temeli atılmış oldu. Daha sonra 2006 yılında da tohumculuk kanunu çıktı ve beraberinde ıslahçı hakları kanunu ve daha sonrasında da Kırsal Kalkınma Hizmetleri Kanunu derken bir tohumun geliştirilmesi ülkede bu faaliyetin ileri noktaya taşınması için oluşturulan bir ekosistem kurulmuş oldu. Hem tohum üretildiğinde dayanaklarının ne olacağının kuralları belirlendi hem de emek sarf eden kurum kuruluş ve araştırmacıların haklarını korumak suretiyle tohumculuk sektörünün önü açılmış oldu. Diyarbakır'da 10 yıl öncesine kadar 12 tane tohumluk üretimi yapan firma sayısı bu yıl itibariyle 44 firmaya ulaştı.

Sertifikalı Tohumluk üretimi için 50 bin dekar olan arazi alanımız bugün itibariyle 500 bin dekar alana ulaştı. Geçen sene kuraklığa rağmen İlimizde 53 bin ton tohumluk üretildi." dedi.

Konuşmaların ardından yapılan tohum dağıtımı ve toplu fotoğraf çekimiyle program sona erdi.