T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Diyarbakır'da 132 Teknik Personelle 3,5 Milyon Dekarda Süne Mücadelesi Başlatıldı

Yayın Tarihi : 4.04.2022

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne bağlı süne mücadelesi ekipleri 132 teknik personelle 3,5 milyon dekar arazide Tahıla verdiği zararla, üreticinin en büyük sorunlarından birisi olan süne böceği mücadelesine başladı. 

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürlüğü personelleri arazide 2022 yılı süne mücadelesi kapsamında il merkezi ve ilçelerde genel kontrol ve mücadele çalışmalarına başladılar. Süne mücadelesi kapsamında il merkezi ve ilçelerde görev almak üzere toplamda 132 idari, teknik ve yardımcı personel ile oluşturulan 28 kontrol ekibi, üretimde herhangi bir aksamanın olmaması için özverili çalışmaya devam ediyor. 

İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mustafa Korkutan süne böceği hakkında bilgi verdi. Korkutan yaptığı açıklamada "Süne; hububat ekili alanlara zarar veren bir zararlıdır. Süne, hububat ekili alanlarında olan bir zararlıdır. Hububat alanlarında yapılan sürveylerde metrekarede 10 ve üzeri nimf (süne yavrusu) tespit edildiğinde kimyasal mücadele yapılması gerekmektedir. Yoğunluk olan alanlarda kimyasal mücadele yapılmadığı takdirde zarar eşiği çok yüksektir" dedi. 

Yaklaşık 1 cm boyunda olan ve tahılın başaklanmasını engellemesi,  zaman zaman salgın olarak kendini göstermesi ve hem insanlar hem de hayvanlar için önemli bir besin kaynağı olan buğdaya zarar vermesi nedeniyle süne ile mücadele İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülüyor. 

Süne böceğiyle, il genelinde 3,5 milyon dekarlık alanda 20'si ilçe 8'i il kontrol ekibi olmak üzere toplamda 28 ekip ve 132 personelle mücadele edilecek.