T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde Hayvancılık Üreticilerine 3 Milyon 735 Bin TL Destekleme Ödemeleri Yapıldı

Yayın Tarihi : 17.12.2021

Hayvancılık Desteklenmeye Devam Ediliyor

 

2021 yılı içerisinde Bakanlığımız bünyesinde uygulanan arıcılık, ipekböcekçiliği yetiştiriciliği, kaz-hindi yetiştiriciliği, büyükbaş-küçükbaş hayvancılık işletmelerinin altyapılarının geliştirilmesi, hayvansal üretimde verimlilik ile kalitenin artırılması ve modern hayvancılık işletmelerine dönüştürülmesi için yapılacak yatırımların desteklenmesi projeleri kapsamında İlimizde ciddi yatırımlar gerçekleştirildi.

 Bu projeler kapsamında İlimizde 1 Adet Hindi Kümesi,9 Adet İpek böcekçiliği bakım ve besleme evi,10 adet 50 başlık Büyükbaş hayvan barınağı ve 6 Adet Yem hazırlama makinesi,4 Adet Süt soğutma tankı, hayvan kaşıma üniteleri ve otomatik suluklar için hibe ödemeleri yapıldı.

 

İpek üretimi konusunda Türkiye'deki üretimin % 63'ünü tek başına karşılayan ilimizde Kulp ve Lice ilçelerinde 9 adet bakım ve besleme evi için toplamda 1.065.000,00 TL tutarında hibe ödemesi yapılmış olup bu yatırımlar sayesinde İpek üretimi konusunda İlimizin üretim kapasitesini üst seviyelere taşınması hedeflenmektedir.

 

Hindi Kümesi yapımında İlimiz Hani İlçesinde 1 (Bir) üretici yatırıma alınmış olup proje kapsamında 347.000,00 TL tutarındaki yatırım karşılığında 200.000,00 TL tutarında hibe ödemesi yapılmıştır.

 

Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerinin altyapılarının geliştirilmesi, hayvansal üretimde verimlilik ile kalitenin artırılması ve modern hayvancılık işletmelerine dönüştürülmesi için yapılacak yatırımların desteklenmesi projeleri kapsamında İlimize toplamda yapılan 4.961.000,00 TL tutarındaki yatırıma karşılık 2.470.000,00 TL'lik hibe ödemesi yapılmıştır.

 

2021 yılı içerinde Diyarbakır'a yapılan 3.735.000,00 TL hibe miktarı ciddi bir meblağ olup Diyarbakır'ın bölgedeki öncü ve liderlik pozisyonunu daha da sağlamlaştıracaktır. Özellikle İpek Böcekçiliği kapsamında yapılan yatırımlar sayesinde Türkiye'deki yaş koza üretiminin yaklaşık olarak  % 63'lük kısmını tek başına karşılayan İlimizdeki üreticilere çok ciddi faydalar sağlayacaktır. Daha önce geleneksel yöntemler ve ahırların bir köşesinde veya evlerin izbe bir köşesinde yapılan İpek böcekçiliği yetiştiriciliği modern bakım ve besleme evlerine taşınacak böylece hem üretimin artması sağlanacak hemde üreticilerin vizyonu genişleyecektir. Diğer illerde 1 veya 2 adet olarak yapılan bakım ve besleme evlerinde İlimiz Türkiye'de adet bazında (9 Adet) en çok yatırım alan il olarak Liderlik pozisyonunu pekiştirmiştir.