T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

180 Bin Badem, Fıstık ve Ceviz Fidanı Dağıtım Töreni Düzenlendi

Yayın Tarihi : 17.12.2021

Yerel üreticiyi desteklemek amacıyla Eğil'de 180 bin badem, fıstık ve ceviz fidanı dağıtım töreni düzenlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ve GAP İdaresi Başkanlığı taraf yerel üreticiyi desteklemek amacıyla Eğil ilçesi Dere Mahallesinde 14.12.2021 tarihinde 180 bin badem, fıstık ve ceviz güz dönemi fidanı dağıtım töreni Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Fidan dağıtım töreninde yaptığı konuşmada; Diyarbakır'ın tarımsal üretim bakımından Türkiye'nin ve dünyanın önemli merkezlerinden bir tanesi olduğunu söyledi.

Kentte çiftçinin gelirlerini artırma ve onların işini kolaylaştırmak için çalışmalara devam ettiklerini belirten Karaloğlu, şöyle konuştu:

"Diyarbakır'da göreve başladığımız bir buçuk yıldan beri hep çiftçimizin ve üreticimizin yanında olduk. Farklı etkinliklerle fide, fidan, tohum, tarımsal araç gereç makine dağıttık. Badem soyma makinasından bal sağım, üzüm pres makinası, karpuz fidesi dağıtımına kadar birçok etkinliğimiz oldu. Amacımız toprakla geçinmeye çalışan çiftçimizin gelirini artıralım, işini kolay kılalım. Yönetici olarak bütün gayretimiz, sevdamız bu."

Çiftçilerin her zaman yanında olduklarını vurgulayan Karaloğlu, "Çiftçimiz emek verecek, biz de destek vereceğiz, çiftçimizin gelirini artıracağız. Toprakla uğraşan insanların bu topraklarda doymasını sağlayacağız" ifadelerini kullandı.

2021 yılını Diyarbakır'da sert kabuklu meyveler yılı ilan ettiklerini anımsatan Karaloğlu, Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı ile GAP İdaresi Başkanlığı'nın bütçe olarak bu projeye destek verdiğini; projenin yüzde 70'inin hibe, yüzde 30'unun da vatandaş desteği ile yürütüldüğünü aktardı. 

Karaloğlu, konuşmasını şöyle tamamladı: 

"Bugün burada güz dönemi fidan dağıtım töreni yapıyoruz. 110 bini badem, 58 bini fıstık ve 10 bini de ceviz olmak üzere 180 bin fidan toprakla bulaşacak. 8 bin hektar yeni kapama bahçe oluşturmuş olacağız. Bu fidanlar meyve durduğunda 4-5 yıl sonra Diyarbakır sadece tarla tarımında değil, badem, ceviz ve fıstıkta da bölgenin ve Türkiye'nin en önemli illerinden birisi olacak." dedi.

Törende konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ; "Bugün düzenlemiş olduğumuz sert kabuklu meyveciliği geliştirme projesi programına hoş geldiniz.

İlimiz Türkiye'de özellikle tarım ve hayvancılık alanında önemli illerden bir tanesidir. Yaklaşık 7 milyon dekar tarım arazisi olan ilimizde 218 bin dekar meyve alanımız mevcut. Bu meyve alanının bir kısmı eski usullerle yapılmış bahçeler ama son zamanlarda yani 2005 yılından bu yana yaptığımız projelerle tam donanımlı, ihatalı, damla sulamalı, güneş enerjisinden elde edilen elektrikle sulanan bahçeler olmak üzere 47 bin 500 dekar tam donanımlı meyve bahçesi oluşturduk.

Yaptığımız bu çalışmalar neticesinde yaklaşık olarak 13 buçuk milyon TL değerinde bu proje ortaya çıktı. Bu bölgede özellikle Eğil, Dicle kuzey ilçeleri dediğimiz arazi yapısı itibariyle biraz daha engebeli, biraz daha taşlı ve verimsiz olan yerlerde daha yüksek gelir elde etmek, birim alanda elde edilen geliri yükseltmek amacıyla, suyu az tüketen, daha az bakım gerektiren meyve alanlarında çalışma yaptık. Sayın Valimiz bunu destekleme kararını verdi. Diyarbakır'ın bu bölgelerinde bir kapasite oluşturma adına 4 meyve grubunda özellikle 3 tanesi sert kabuklu olmak üzere çalışma başlattı. Bugün inşallah dağıtımını gerçekleştireceğimiz bu meyve fidanlarıyla sonunda 8 bin dekar ilave meyve bahçesi oluşturacağız. Bu sayede de şuan içinde bulunduğumuz tarlayı gördünüz gibi taşlı, biraz engebeli, daha önce hububat ekimi gerçekleştirilmiş dekarda elde edilen gelir 200.300.400 TL civarında. Bunu badem bahçesine çevirdiğimizde üreticilerimiz daha iyi bilir, dekar başına 100 kg civarında bir iç elde ediliyor ve 6 bin TL'nin üzerinde net karı var. Bakımı daha kolay, masrafsız ciddi bir katkı. Dolayısıyla hem böylesi arazileri değerlendirmiş olacağız hemde çiftçinin gelirini biraz daha artıracağız." dedi.