T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tescilli Boğazkere Üzümünün Hasadı Tüm Bereketiyle Başladı

Yayın Tarihi : 14.10.2021

Çüngüş ilçesi Mırgan yaylasında tescilli boğazkere üzümünün bağbozumu başladı.

Çüngüş ilçesi Mırgan yaylasında boğazkere üzümü bağbozumu etkinliği 12.10.2021 tarihinde İlçe Kaymakamı Tuncay Kaldırım, İlçe Belediyesi Başkanı Ali Suat Akmeşe, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mehmet Çakır ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü Deniz Yıldırım'ın katılımıyla Mırgan Yaylasında Çiftçi Hasan Yılmaz'ın bağında başladı.

Bağbozumu etkinliğinde üreticilere bereketli bir bağbozumu dileyerek konuşmasına başlayan İlçe Kaymakamı Tuncay Kaldırım;

" Çüngüş ilçesinde bağcılık çok eski dönemlere dayanmaktadır. Genel olarak İlçemiz sofralık, kurutmalık, şıralık ve şaraplık üzüm çeşitlerinin yetiştirilmesi için son derece elverişli iklim ve toprak yapısına sahiptir. Ayrıca sahip olduğu iklim koşulları en erkenci çeşitlerden en geç olgunlaşana kadar, her olgunluk kademesindeki çeşitlerin yetiştiriciliğini de mümkün kılmaktadır. İlçede toplam bağcılık 9.750 da alanda yapılmakta olup 2021 yılı verilerine göre toplam 6.282 ton üzüm üretimi gerçekleşmiştir. Yörede birim alandan elde edilen verimlilik 2021 yılında 561-686 kg/da olmuştur. Ülkemizin kaliteli kırmızı şaraplık üzüm çeşitlerinden Boğazkere ve Öküzgözü üzüm çeşitlerinin yetiştiriciliği ilçemizde yaygın olarak yapılmaktadır. Üzüm üretiminin % 66'sı şaraplık üzüme ayrılmıştır. Üzüm üretimi ilçede aynı zamanda sofralık (% 33) ve kurutmalık (% 1) olarak da değerlendirilmektedir. İlçede terbiye şekli olarak tüm bağlarda "Serpene" yöresel terbiye şekli uygulanmaktadır. Yeni kurulan bağ alanlarında telli terbiye sistemleri de uygulanmaya başlanmış olup bu hususta üreticilerimiz teknik olarak desteklenmektedir. Çüngüş ilçesi ülkemizin en kaliteli şaraplık üzüm çeşitlerinden "Boğazkere" şaraplık üzüm çeşidinin orjin coğrafyası olup yörede ticari amaçlı "Boğazkere" bağları hâkimdir. Bu sebepler ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 10.03.2021 tarihinde Diyarbakır Boğazkere" üzümü olarak tescil ettirilerek coğrafi işaret alınmıştır. Bağcılık konusundaki faaliyetler daha çok aile işletmeleri şeklinde sürdürülmektedir. Üreticiler, genel olarak aile ihtiyaçlarına yönelik üretim yapmaktadırlar." dedi. 

Etkinlikte Konuşan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Deniz Yıldırım; "Bağcılığın önemli merkezlerinden biri olan ilçemizde bağcılığın gelişimi ve devamlılığı için hastalık ve zararlılarla mücadele oldukça önemli.  Bağlarda genel olarak "Külleme", "Mildiyo", " Ölü kol" "Salkım güvesi", "Trips", "Üvez", "Bağ uyuzu" hastalık ve zararlıları yaygın olarak görülmektedir. Son zamanlarda yaşanan mevsimsel değişiklikler nedeniyle hastalık ve zararlıları ile güneş yanıklığında artışlar görülmektedir. Bağ hastalıkları için ilaçlama yapılırken, zararlılar konusunda bağ entegre mücadele kapsamında popülasyon takibi yapılarak ilaçlama yapılmaktadır. Bakanlık ve İlçe Müdürlüğümüzün birlikte yürüttüğü "Entegre Mücadele Programı" kapsamında zararlı takibi yapılmaktadır. 2021 yılında toplam 10 çiftçinin bağında 100 dekar bağ alanında entegre bağ mücadelesi yapılmıştır." dedi.

İlçe Tarım Orman Müdürü Deniz Yıldırım konuşmasını devamında boğazkere üzümün tescil çalışmalarına değinerek boğazkerenin kendine has lezzeti ve aromasıyla yöre halkının yetiştirdiği ve severek tükettiği bir üzüm çeşidi olduğunu, adını ağızda bıraktığı buruk tattan ve boğazı keren bir his bırakmasından aldığını dile getirirken boğazkere üzümünün şarap üretiminde önemli bir yeri olduğuna değindi. 

Konuşmaların ardından İlçe Kaymakamı Tuncay Kaldırım ve İlçe Tarım ve Orman Müdürü Deniz Yıldırım Çiftçilerle birlikte bağbozumunu başlattılar.