T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kuduz Hastalığıyla Mücadele Kapsamında Yaban Hayatına Yönelik Oral Aşılama Projesi Başlatıldı

Yayın Tarihi : 13.01.2021

Bakanlığımız, yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla Türkiye'de Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesini uygulamaya koydu.

Bilindiği üzere kuduz, zoonoz karakterde (hayvandan insana bulaşan) huzursuzluk ve felçlerle kendini gösteren bulaşıcı ve ölümcül viral bir hastalıktır. Hastalık, kuduz bir hayvanın diğer bir hayvanı ısırması veya meydana gelmiş kesik benzeri yaralara kuduz hayvanın salyasının bulaşması ile şekillenir. İlimizin coğrafik özelliği yaban hayvan popülasyonunda artış olmasına ve bunun sonucunda yaban hayvanların yerleşim bölgelerindeki çiftlik hayvanları ile temasta bulunmasına neden olmaktadır. Kuduzdan korunmanın en etkin yöntemi aşılama olduğundan özellikle tilkileri, köpek ve kedileri bu tehlikeli hastalıktan korumak için aşılama kampanyası başlatıldı. Tilkiler için atılan aşı peletleri plastik bir kapsülün içinde alüminyum folyo ile kaplanmış halde yemin ortasında yer almaktadır. Yemler kokusu ve lezzeti ile çok uzak mesafelerden bile tilkileri kendine çekecek şekilde hazırlanmıştır. Yemlerin dış kısmı köfte şeklindedir, aşının çevresinde bulunan yem balık, parafin ve yağdan yapılmıştır. Bu karışım tilkiler için çok caziptir. Tilkiler oldukça uzak mesafelerden bile aşılı yemin kokusunu alabilirler. Tilki yemi yerken dişleri ile aşının içinde bulunduğu kapsülü patlatacak ve aşı ağız boşluğuna yayılacaktır. Aşının buradan tüm vücuda yayılması neticesinde hastalığa karşı bağışıklık oluşacaktır. Diğer hayvanlar ise enjeksiyon ( şırınga ) ile aşılanmaktadır.

Bakanlığımız, yaban hayatında kuduz hastalığı ile mücadele amacıyla Türkiye'de Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesini uygulamaya koymuştur. Proje kapsamında yaban hayat kaynaklı kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü bölgelerde aşılama çalışması yürütülmektedir. Söz konusu çalışma bu yıl ilk defa ilimizde de uygulanmaya başlanmıştır.

Bu proje kapsamında İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şubesinde görevli veteriner hekimler tarafından elle atılmak suretiyle tilkilerin dolaşabilecekleri alanlara aşı peletleri atılmaya başlandı. Hastalık mihrakların yoğun görüldüğü bölgelerde toplamda 20.000 doz aşı peletleri atılacaktır. Bununla birlikte yaban hayatı kuduza karşı aşılanarak evcil hayvanların yaban hayatından kaynaklı vakaların önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Vatandaşlarımızın aşı peleti atılan bölgelerde aşı peletlerine dokunmamalarını, muhtarlık tarafından yapılan bilgilendirme duyurularını takip etmeleri önem arz etmektedir.