T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Verimli Mandalar Elveda Boğalar Yayım Projesi Hayata Geçirildi

Yayın Tarihi : 30.12.2020

2020 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının koordinasyonunda ve Tarımsal Yayım Hizmetleri Projesi kapsamında "Verimli Mandalar Elveda Boğalar Yayım Projesi" hayata geçirildi.

Proje; GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü koordinatörlüğünde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği ve Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölleme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı Başkanlığı ortaklığıyla yapıldı.

Bu projenin amacı, Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde suni vajenle elde edilen dondurulmuş iki adet Anadolu Manda boğası spermalarının saha şartlarında kullanarak Diyarbakır ilinde Anadolu Mandasında suni tohumlamanın yaygınlaşmasını sağlamaktır.

Proje kapsamında, Diyarbakır İli Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği tarafından taşınabilir tramvay yapıldı. Proje kapsamında yetiştiricilere suni tohumlama çalışmaları, faydaları ve uygulamalar hakkında bilgiler verildi.

Anadolu Mandaları doublesynch protokolü ile senkronize edilerek rekto-vaginal yöntemle sabit zamanlı olarak tohumlandı.  Tohumlama ön çalışmaları Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ferit Özmen, Veteriner Hekim Rıdvan Yakışan, Veteriner Hekim Yezdan Uzunoğlu tarafından uygulandı.  Uygulama sonrası elde edilen bilgiler ve deneyimler özel ve kamu veteriner hekimleriyle paylaşıldı.

 Proje sonunda Anadolu Mandasında suni tohumlama çalışmaları uygulamalı olarak özel ve kamu Veteriner Hekimlerine gösterildi.

Bu proje ile boğa bakımında azalma, Suni tohumlamadan doğan malakların yüksek verimli olması dolayısı ile yetiştiricilerin karlılığının artması, yetiştiriciler arasında yerli üretim spermanın tanıtılması, suni tohumlama uygulamalarının yaygınlaşması, özel ve kamu veteriner hekimlerine üretilen spermaların tanıtımı ve uygulanabilirliğinin gösterilmesi sonucu suni tohumlamadan doğan malak sayısında artış beklenmektedir.