T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çüngüş İlçesinde Zeytin Bahçeleri Artmaya Başladı

Yayın Tarihi : 2.12.2020

Çüngüş İlçesi Kaymakamı Tuncay Kaldırım, Çüngüş İlçe Tarım ve Orman Müdürü Deniz Yıldırım ve beraberindeki heyet Yukarışeyhler Mahallesinde zeytin bahçelerini ziyaret etti.

Çüngüş sert kışlarıyla bilinen bir ilçemiz olmasına rağmen yaşanan iklim değişiklikleri sonucunda havaların nispeten yumuşamış olması nedeniyle ilçenin bitki zenginliği de arttı. Mikroklima özelliğine sahip Geçit Mahallesinde turunçgillerin yetiştirilmeye başlanması bunlara en güzel örnektir.

Çüngüş halkının zeytin ile tanışmaları da bu vesile ile oldu. Acaba olur mu yetişir mi diyerek aynı arazide hem zeytin hem de bağı birlikte iç içe karışık olarak dikmişler, zeytinlerden randımanlı ürün almaya başlayınca da bağları başka arazilere kaldırmışlar. Hatta zeytin bahçesinin yanına ilave bahçe kurmaya da başlamışlardır.

Çüngüş İlçesi Kaymakamı Tuncay Kaldırım, Çüngüş İlçe Tarım ve Orman Müdürü Deniz Yıldırım ve beraberindeki heyet Yukarışeyhler Mahallesinde bu bahçeleri ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Çüngüş İlçe Kaymakamı Tuncay Kaldırım;

"Çüngüş'ü tanıyıp bilmeyenlerin, Çüngüş'ün karasal iklime sahip olmasından dolayı buğday, arpa, mercimek vb. ürünler dışında başka ürünleri yetişmeyeceğini düşündüğünü,  fakat ilçemizde portakal, limon, mandalina, yenidünya, kivi ve zeytinin yetiştirildiği söylendiğimiz zaman çok şaşırıyorlar. Bu ürünlerin ilçemizde yetişiyor olması ilçemiz için bir gurur kaynağı ve tanıtım vesilesidir, emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Bir değerlendirmede bulunan Çüngüş İlçe Tarım ve Orman Müdürü Deniz Yıldırım;

Bazı meyve ağaçlarının bir yıl çok fazla , sonraki yıl ise çok az ürün vermeleri normal bir durum olup bunun teknik adı periyodisitedir. Tamamen önlenemese de bir takım kültürel tedbirlerle ürün veriminde kısmen denge sağlanabileceğini belirtti. Yıldırım ayrıca Çüngüş İlçesinde karasal iklim hâkim olmasına rağmen Geçit, Yukarışehler ve Değirmensuyu mahallelerinde zeytinin rahatlıkla yetişebileceğini diğer yerlerde ise dona maruz kalabileceği için ürünlerin zarar göreceğini, bu nedenle de diğer mahallelerde yetiştirilmesini tavsiye etmediklerini söyledi.

Mahalle Muhtarı Bayram Demir konuşmasında;

 "Mahallemizin hemen alt tarafında Kale Sulama barajı inşaatı tamamlanmak üzeredir. Barajda su tutulmaya başlanınca yaklaşık 3500 dekar alan sulanabilecektir. Bu sayede sulu tarıma geçilmesi sonucunda, ürün çeşitliliğinin artması ve buna bağlı olarak da, çiftçinin ekonomik gelirinin artması muhakkaktır dedi. Bu baraj sayesinde ilerleyen zamanlarda Geçit Mahallesinde üretilen ürünlerin bile mahallemizde yetiştirilebileceğini ümit ediyorum." diye konuştu.

Çüngüş'e ilk zeytin bahçesi kuran çiftçi Natık Demir ise düşüncelerini şöyle dile getirdi;

"Ben minibüs şoförüyüm. Gittiğim gezdiğim yerlerde çok zeytin ağacı gördüm. Bizim memlekette yetişir mi acaba diye düşündüm. Deneme amaçlı birkaç fidan getirip diktim. Birkaç yıl sonra meyve vermeye başladılar. Bu işin olacağı kanaatine varınca da 12 dekar kapalı bahçe kurdum. Şu anda sizin de gördüğünüz üzere ağaçlarım gayet randımanlı bir şekilde ürün vermektedirler." dedi.

Üreticilerle yapılan bilgi alışverişinin ardında ziyaret sonlandı.