T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gıda Kontrol Görevlisi Kursu Tamamlandı

Yayın Tarihi : 18.11.2020

İl Müdürlüğümüzce düzenlenen gıda kontrol görevlisi kursu İl Müdürlüğümüz konferans salonunda başladı.

5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında ve Kontrol Görevlisi Kurs Düzenleme Prosedürü gereği; gıda kontrol görevlisi kursu il müdürlüğümüz konferans salonunda başladı.

Kurs COVİD-19 Pandemisi kapsamında alınan tedbirler çerçevesinde açılış töreniyle başladı. Kontrol görevlisi kursu açılış törenine, başta Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ve İl Müdür Yardımcısı Mehmet Hüseyinoğlu olmak üzere Gıda ve Yem Şube Müdürü Dr. Berna Duman Aydın ve şube müdürlüğü personelleri ile kursiyerler katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar açılış konuşmasında; 33 medeniyete beşiklik yapmış Diyarbakır hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra tüm dünyanın muzdarip olduğu pandemi sürecinde gıda güvenilirliği denetiminin daha da önem arz ettiğini bunu sağlamak için var olan gıda kontrol görevlilerinin canla-başla çalıştığını, eğitimden sonra sisteme dâhil olacak olan yeni gıda kontrol görevlilerinin denetim çarkını hızlandırmak üzere büyük sorumluluk taşıdığını dile getirdi. Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar; ayrıca İlimizde gıda ile temas eden madde üreten, gıda satış, toplu tüketim ve üretim işyeri sayısı ile yem işletmeleri sayısının günümüz itibariyle 10 bin 426 olduğunu Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde çalışan tüm Gıda Kontrol Görevlileri tarafından 2019 yılı içerisinde 15 bin 201 adet denetim gerçekleştirildiğini, 2020 yılı içerisindeki ilk 10 aylık dönemde 14 bin 487 adet denetimin 5996 sayılı kanun kapsamında risk esasına göre gerçekleştirildiğini söyledi.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar konuşmasının devamında; "Vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşması ve sağlıklı gıda tüketiminin sağlanmasının Tarım ve Orman Bakanlığı'nın temel görevlerinden biri olduğunu gıda denetçilerinin bu konuda çok önemli bir görev üstlendiğini, gıda kontrol görevlilerinin yaptığı izleme, gözetim, doğrulama, tetkik, numune alma ve analiz gibi uygulamalarla bu amaca en büyük katkıyı sağladıklarını ve bu görevi ifa ederken ilgili kanun ve mevzuatı çok iyi bilmek gerektiğini ifade etti.

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar'ın açılış konuşmasından sonra Gıda Kontrol Görevlisi Kursu eğitim programı başladı. 5 gün süren eğitimde İl Müdürlüğümüz personelince 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, ilgili yönetmelikler, tebliğler, prosedürler, diğer ilgili mevzuat düzenlemeleri, Temel HACCP ve ön gereksinimler, Temel HACCP prensipleri ve tetkik, ürün teknolojisi, laboratuvar uygulamaları ve Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi anlatıldı, uygulamalı olarak denetim ve numune alımı gösterildi, kurs sonunda düzenli devam eden ve başarı gösteren kursiyerlere katılım belgesi verildi.