T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çüngüş İlçesinde Bağbozumu ve Pestil Yapımı Tüm Bereketiyle Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 3.11.2020

Çüngüş İlçesinde bağbozumu ve pestil yapımı başladı.

Üreticilerin daveti üzerine İlçe Kaymakamı Tuncay Kaldırım ve Tarım Orman İlçe Müdürü Deniz Yıldırım beraberindeki heyet ile birlikte bağbozumunu ve pestil yapımını görmek için Çüngüş İlçesi Mırgan Yaylasını ve Aktaş mahallesini ziyaret ettiler.

Mırgan Yaylasında bağcılık hakkında bilgi veren Tarım Orman İlçe Müdürü Deniz Yıldırım Çüngüş'ün kendine has bir toprak yapısı ve iklimi olduğunu dile getirerek "Bağcılığın en iyi yapıldığı yer Mırgan Yaylasıdır. İlçe bağ alanı toplam 10050 dekar olup bunun 1000 dekarı Mırgan Yaylasında yapılmaktadır. Bu özel tarım alanında dekara verim 1 tona kadar çıkmaktadır. Üretim tamamen doğal şartlarda yapılmakta olup, hayvan gübresi de dahil hiçbir gübre kullanılmamaktadır. Mırgandaki üzümlerin tamamına yakını şaraplık çeşitler olup bu üzümlerin hasat tarihi diğer çeşitlere göre daha geç olmaktadır. Aynı zamanda alıcı fabrikalardaki yığılmayı engellemek için hasat işleri peyderpey yapılmaktadır." dedi.

Üreticiler yaptıkları bağcılık çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Yapılan bilgilendirmeler sonrası bağbozumu etkinliğine geçildi. Üzüm salkımları bir makas yardımıyla kesilerek kasalara dolduruldu. Ürünün nakliye araçlarına taşınması ve yükleme aşamalarına da eşlik edilip bu hususta da gerekli bilgiler alınmasıyla bağbozumu ziyareti tamamlandı.

Aktaş Mahalle Muhtarı Vahdettin Koçyiğit ve mahalle eşrafı tarafından sıcak karşılama sonrası Muhtar tarafından hem mahalle hakkında hem de pestil ve diğer ürünlerin yapımı hakkında bilgiler verildi.

 

Aktaş Mahallesinde Çüngüş Bağcılığı ve üzüm ürünleri hakkında bilgi veren Çüngüş Tarım Orman İlçe Müdürü Deniz Yıldırım Çüngüş'ün bağları ile tanınan ve üzüm ürünleri ile meşhur bir ilçe olduğunu dile getirirken "İlçe sınırları içerisinde 6700 Da Şaraplık ve 3350 Da Sofralık üzüm yetiştiriciliği yapılmaktadır. Her ne kadar şaraplık üzüm üretimi fazla gözükse de üretimin tamamı şaraplık olarak değerlendirilmemekte diğer ürünlere dönüştürülmektedir. Özellikle Boğazkere türünden yapılan pekmezler kan yapıcı özelliği ile ısrarla aranmaktadır. Her yıl bağbozumu ile birlikte üreticilerimizi bir telaş almaktadır. Pestil Zamanı gelmiştir. Hemen gerekli hazırlıklara başlandı. Üreticilerimiz sadece pestil ile yetinilmez aynı zamanda cevizli sucuk, kesme, helva da yapılır ki; uzun kış gecelerinde ikram edilecek yegane yiyeceklerdir." dedi.

Tüm bu iş ve işlemler hakkında yerinde bilgiler alınması sonrası İlçe Kaymakamı Tuncay Kaldırım emeği geçen herkese teşekkür etti ve ihtiyaç fazlası ürünlerin ilçe dışına pazarlanması hususunda çalışmalar yaptıklarını ifade etti.