T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gıda Güvenilirliği ve Gıda İsrafı Başlıklı Eğitimlerimiz Hızla Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 20.02.2020

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Okullarda Gıda Güvenilirliği ve Gıda İsrafını Önleme" konulu eğitim çalışmaları devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2018-2022 Stratejik Planında yer alan 

Okullarda gıda güvenilirliğine yönelik uygulamaları geliştirmek ve tüketicilerin farkındalığını arttırmak amacıyla, Diyarbakır'da bulunan tüm ilk ve ortaokullardaki öğrencilere  yönelik olarak "Okullarda gıda güvenliği, gıda kayıpları ve israf" konu başlıkları altında eğitimler veriliyor. Okul idarecileri, öğretmenler ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirilen eğitimde, güvenilir gıda, hijyen, gıda hijyeni, mikropların gıdalara bulaşma yolları, gıda zehirlenmesi, Alo174 gıda hattı ve gıda israfı gibi konuların üzerinde önemle duruluyor. Bu kapsamda Tarım ve Orman Diyarbakır İl Müdürlüğüne bağlı Gıda ve Yem Şube Müdürü Berna Duman Aydın, Gıda ve Yem Şube personellerinden Veteriner Hekim Düriye Yalçın Erkek, Mühendis Ahmet Tayuzak ve Mühendis Enver Yıldız tarafından Okyanus ortaokulunda öğrencilere "Okullarda gıda güvenliği, gıda kayıpları ve israf" konu başlıklı eğitim verildi.

Gıda israfının yanında güvenli ve sağlıklı alışverişin bütün toplumun en önemli hakkı olduğu düşüncesi ile gerek yapılan çalışmaları anlatmak gerekse hedef kitleye güvenli alışveriş yöntemlerini anlatmak için özellikle alışveriş ile yeni tanışan ilk ve ortaokul öğrencilerine yönelik olarak "Gıda Güvenilirliği" ve " Gıda İsrafını Önleme" konularında eğitimler her yıl düzenleniyor.

Üretimden tüketime kadar gıda zincirinin tüm aşamalarında doğal kaynakların ve insan sağlığının korunması için gıda güvenilirliğini sağlamak ve israfı önlemek amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Okullarda Gıda Güvenilirliği ve Gıda İsrafını Önleme" konulu eğitim çalışmaları devam ediyor.

Bu eğitimler ile Gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konuları gündeme taşıyarak dünya çapında büyük önem arz eden açlık ve açlıkla mücadele, sağlıklı ve güvenilir gıda tüketmek için eğitim faaliyetleri ile genç zihinlerin dikkatleri çekilmeye çalışılıyor.

Yapılan bu farkındalık eğitimleri ile dünyadaki açlık problemlerinin belirlenmesi ve çözüm yollarının gösterilmesi, gıdaların üretimi - tüketimi ve satış noktalarındaki temizlik ve gıda güvenliği etkinliğinin nasıl sağlandığı ile yeterli ve dengeli beslenmenin öneminin belirtilmesi amaçlanıyor. Geçmiş yıllarda yüzlerce öğrenciye ulaşan bu eğitimlerin en büyük kazancı bilinçli, sorgulayan tüketici toplumun oluşmasıdır.  Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü tarafından "Üreticiden Son Tüketiciye Gıda Güvenliği" sloganı ile okul öğrencilerine sunum yapan Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü Eğitim Birimi personellerince okullarda verilen eğitim sunumlarında:

Her gece yaklaşık 820 milyon insanın yatağa aç gittiği, yeterli ve sağlıklı gıdaya ulaşamadığı, bunun yaklaşık her dokuz kişiden biri demek olduğu bilgisini ve açlığın insanlığın bugününü ve geleceğini tehdit ettiği gerçeğini anlatılıyor. Ayrıca açlığı ve yetersiz beslenmeyi ortadan kaldırmak için  öncelikle gıda israfının azaltılması gerektiğini her yıl dünyada üretilen 4 milyar ton gıdanın üçte birinin çöpe gittiğini, bunun  açlık sınırında  yaşayan insanları doyurabilecek miktar olduğu belirtiliyor. 

Ve FAO'nun Gıda Kaybı Endeksi'nin ilk küresel tahmininde "Son verilere göre, dünyada tarladan satış aşamasına kadar giden süreçte gıdaların yüzde 13,8'i kaybedildiği dile getirilerek "Türkiye'de ise yılda yaklaşık 26 milyon ton gıda israf olduğu ve bunların çoğunu meyve ve sebzeler oluşturduğu anlatılıyor.

Ayrıca sunumda,  çocuklarımızın geleceğimiz olduğu bilinciyle gıda güvenliğinin yanında gıda kayıpları ve israfının azaltılması konusunda çocuklarımızın da bize destek vermesi istendi, tüketim aşamasında gıda israfını azaltmada yediden yetmişe herkesin sorumlu olduğu hatırlatılarak, anne, baba ve aile büyüklerinin yönlendirilmesinin önemi anlatıldı.

Düzenlenen eğitimlerde gıda israfını önleme eğitimlerinin yanı sıra, güvenilir gıda, gıda hijyeni, gıda zehirlenmeleri ve önleme yolları, gıdalarımızı saklama koşulları, doğru ve dengeli beslenme, kahvaltının önemi, alışverişte ve okul kantinlerinde nelere dikkat edilmesi gerektiği sağlıklı beslenme, kişisel temizlik, el yıkama şekli, tüketilen ürünlerin etiket bilgileri ve Alo 174 Gıda hattının ne işe yaradığı ve nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili bilgiler verildi. Öğrencilere evde ve okulda düzenli öğünlerle beslenme alışkanlığı kazandırılması ve besin çeşitliliğine önem verilmesi gerektiği, "fastfood" türü denilen bol yağlı, tuzlu, katkı maddeli, karbonhidratlı besinlerden çocukların uzak durmaları gerektiği anlatıldı. 

Gıda kayıplarının gıdanın hasat edilmesinden tüketiciye ulaşana kadar oluşan fireler olduğu; gıda israfının ise tüketicilere ulaşan gıdaların bozulması ya da yenmemesi sonucu atılmasıyla ortaya çıkan fireler olduğu anlatıldı. En çok israf edilen gıda grubunun meyveler, sebzeler ve ekmek olduğu belirtildi.
Bu konuda aynı zamanda tüketici olan öğrencilere gıda israfını engellemek için yapılması gerekenler ile ilgili bilgiler sunuldu. İsrafı önlemek için yapılması gerekenler soru cevap halinde tartışılmıştır. Eğitim sonunda ilgili konularda öğrencilerin farkındalık kazandığı görüldü. Eğitim alan öğrenciler, gıda güvenliğinde toplumsal farkındalığı artırma konusunda gönüllü elçi gibi çalışacak, eğitimlerde, tüketici olan öğrencilerin aynı zamanda birer denetçi olduğu, alışveriş yaparken sakıncalı gördükleri gıdaları 'Alo 174' gıda hattını arayarak bildirebilecekleri ve en iyi denetçinin bilinçli olan tüketici olduğu ifade edildi.