T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gıda Denetim Seferberliği Tüm Hızıyla Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 19.02.2020

Bakanlığımızca 17 Şubat tarihinden itibaren 81 ilde eş zamanlı aktif tüm gıda kontrol görevlileriyle denetim seferberliği başlatıldı. Bu kapsamda Türkiye'nin 81 ilinde başlatılan denetimlerde ilimizde de birçok iş yeri denetlenmeye devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin talimatıyla, yıl boyunca yürütülen denetim çalışmalarına ilave olarak Türkiye genelinde eş zamanlı başlatılan Denetim Seferberliği kapsamında ilimizde gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerleri ile okul kantin ve yemekhaneleri denetime tabi tutuluyor. 

Mesai mefhumu gözetmeksizin gerçekleştirilecek denetimlere İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Mehmet Hüseyinoğlu'nun yanı sıra Gıda ve Yem Şube Müdürü Dr. Berna Duman Aydın,  Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü denetim ekipleri ve 64 ilçe gıda kontrol görevlisi katıldı.

Ülke genelinde eş zamanlı olarak başlatılan ve 17-22 Şubat tarihleri arasında yaklaşık bir hafta sürecek denetim seferberliği programına göre; ilk gün süt ve süt ürünleri ve takviye edici gıda üretim yerleri,  ikinci gün et ve et ürünleri üreten işyerleri, 3. gün ekmek ve ekmek çeşitleri ile unlu mamul üreten işyerlerinin denetimi tamamlanırken denetim seferberliğinin 4. gününde kasaplar ve şarküteriler, bakkal, market ve büfe denetlenecek. 5. gün okul kantinleri ve yemekhaneleri, 6. gün ise lokanta-restoran, dönerci, fast food, gibi toplu tüketim yerleri denetlenecektir. 

Denetim Seferberliği kapsamında ekibin başında birçok işletmede denetim yapan İl Müdür vekili Hüseyinoğlu, Üretimden tüketime, tarladan sofraya kadar ürünlerin denetlendiğini, vatandaşın güvenilir gıdaya ulaşımı için özverili çalışmalar yürüttüklerini, halk sağlığının güvenliği için denetimlerin hız kesmeden devam edeceğini söylerken, yapılan denetim esnasında işletmelerin işletme kayıt belgelerinin olup olmadığı, fiziki ortamları, asgari teknik ve hijyenik şartları ile üretilen ürünlerin gıda mevzuatına uygunluklarını ve etiket bilgilerini kontrol ederken,  işletme sahibi ve çalışanlarına gıda güvenliği, personel hijyeni vb. konularda bilgilendirme yaptı.

İl Müdürlüğü olarak yapılan denetim sayıları hakkında da bilgiler veren İl Müdür Vekili Hüseyinoğlu, denetimlerin işletmelere yönelik risk esasına göre yapıldığını, Diyarbakır'da toplam 10 bin 319 işletme var olduğunu, 2019 yılı içerisinde 15 bin 177 adet (% 150) denetim gerçekleştirdiklerini, Yapılan denetimlerde toplam Bakanlık/İl/UKİP Yıllık Numune Alma Planı, Alo Gıda 174 Şikâyeti, CİMER, Denetim ve Kontrol hizmetleri ve Diğer hallerde olmak üzere 2019 yılında toplamda 478 numune alınarak analize gönderilmiştir. Yapılan işlem sonucunda 3 işyeri hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu olmak üzere 83 idari yaptırım uygulanmıştır. 80 işyerine toplam 947.922,00 TL idari para cezası kesilmiştir.