T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Göçer Hayvancılık Yapan Yetiştiricilerimizin Sorunları ve Çözüm Önerileri Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 27.01.2020

3. Tarım ve Orman Şurası küçükbaş hayvancılığının güçlendirilmesi eylem planı kapsamında 'Göçer Hayvancılık Yapan Yetiştiricilerimizin Sorunları ve Çözüm Önerileri Değerlendirme Toplantısı" yapıldı.

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından 3. Tarım ve Orman Şurası küçükbaş hayvancılığının güçlendirilmesi eylem planı kapsamında düzenlenen 'Göçer Hayvancılık Yapan Yetiştiricilerimizin Sorunları ve Çözüm Önerileri Değerlendirme Toplantısı Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu'nun katılımıyla gerçekleşti. Yenişehir İlçesi'nde bir otelde 23.01.2020 tarihinde gerçekleşen toplantıya Vali Güzeloğlu'nun yanı sıra Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Bakanlık Baş Müfettişi Fatih KöseoğluTarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Ceylan, Türkiye Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nihat Çelik, Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Daire Başkanı Ender Burçak, Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Bayram Sertkaya, Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, 22 ilin Tarım ve Orman İl Müdürü, Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aydın Ketani, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamit Kavak, 23 İlin birlik başkanları katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Diyarbakır'da 2003 ile 2018 yılları arasında gerçekleştirdiği çalışmaların anlatıldığı tanıtım filmi izlendi.

 'Tarım ve Hayvancılıkta Türkiye'de ön önde gelen illerin başında yer alıyoruz.'

Tarım ve hayvancılığa yönelik yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler paylaşan Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar şöyle konuştu; "Diyarbakır ili birçok alanda önemli bir şehir. Yaklaşık olarak 15 buçuk milyon dekar araziye sahip olan ve bu arazilerin 6 milyon 959 bin dekarı tarım arazisi olan büyük bir ilimiz. Tarımsal potansiyelinin yanı sıra mercimekte 1. Sırada, pamukta 4.sırada,  mısırda 8.sırada, ipek iplik üretiminde 1.sırada, manda da 2.sırada, melez hayvan varlığı bakımında 3.sırada, koyun varlığında ilk 5'in içerisinde olan büyük bir il. Bu yönün yanı sıra Diyarbakır ilimiz tarihi ve kültürel açıdan edebiyat şehridir. Kuranı kerimde geçen 25 peygamberden Hz. Elyasa ve Zülkif A.S'ın mezarının bulunduğu büyük bir ildir. Halid Bin Velid'in oğlu Hz. Süleyman'ın da aralarında bulunduğu 541 sahabenin defnedildiği bir ildir. İslam'ın 5. haremi şerifi barındıran Ulucami'nin de bulunduğu İpekyolu güzergâhı üzerinde 10 gözlü köprüye ve birçok esere sahip olan kadim bir şehirdir. 33 medeniyet hüküm sürmüş ve bu medeniyetler burada büyük eserler bırakmışlardır. Böyle büyük bir hazinenin içerisindeyiz. Bu hazinenin içerisinde tarım ve hayvancılığın büyük bir önemi var. Tarım ve Hayvancılıkta Türkiye'de ön önde gelen illerin başında yer alıyoruz. Burada bu tarımsal potansiyelin olduğu yerde, elbette birçok çözüm bekleyen konularımız da var. Bu konuların içerisinde Sayın Valimiz büyükşehir belediye başkanı olarak görevlendirildikten sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi 'kırsal kalkınma hamlesi başlatıyor' adı altında tüm çiftçi ve üreticilerimize yönelik programlar başlattı. Diyarbakır'daki tarım ve hayvancılığın ve gıda sektörünün bir fotoğrafının çekilmesi talimatını verdi. Bu kapsamda 4 tane büyük buluşma gerçekleştirdik." Dedi.

 Atalar konuşmasında Diyarbakır Valisinin Organik tarım, sertifikalı tohum, ipekböceği çalışmalarına verdiği desteklere değindikten sonra konuşmalarına devam ederek; "bugün özellikle göçer hayvancılık yapan insanlarımızı çok ilgilendiren bir konu olan küçükbaş hayvancılıkla uğraşan üreticilerimize yönelik bin üreticimizi bir araya getirmek suretiyle üreticilerimizin ihtiyaç duydukları koyun kırpma makinası büyükşehir belediyesi başkanlığımızın talimatlarıyla bin üreticimize büyük bir destek sağladı. Sayın Valimiz bugün aramızda bulunduğu için kendisine çok teşekkür ediyoruz. Tarım ve hayvancılığa büyük bir desteği var. Bakanlığımızın bölge illerini ilgilendiren küçükbaş hayvancılıkla uğraşan göçer hayvancılığı sorunlarının yerinde konuşulması amaçlı toplantının Diyarbakır ilinde düzenlemelerinden dolayı Genel Müdürümüze ve ekibine, bakanlık yetkililerimize teşekkür ediyorum. Başmüfettişimize burada yapmış olduğu katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Programın hayırlara vesile olmasını diliyor, saygılar sunuyorum." dedi.

İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar'ın konuşmalarından sonra Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik konuşmalarında küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki sorunlardan göçerler ile ilgili uygulamalara değindi.

Akabinde Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Cengiz Ceylan konuşmalarında ; "Hayvansal gıda üretimi içerisinde küçükbaş hayvanın katkısı çok önem arz etmektedir. Hayvansal gıda üretiminde küçükbaş hayvan üretimi diğer üretimlere göre daha az masraflı ve daha verimli bir üretim yöntemidir. Bu nedenle küçükbaş hayvan üretimine katkı sağlamak için desteklerimizi artırarak devam edeceğiz. Yine bu küçükbaş hayvan yetiştiriciliği içerisinde de en ekonomik üretim şekli, üretim yöntemi göçer hayvancılıktır. Bu göçer hayvancılık yöntemiyle neredeyse sıfır maliyetle et ve süt üretmekteyiz.

Ülkemizde en yoğun göçer hareketlerinin olduğu, göçer hayvancılığın yaşandığı 23 ilimizi bugün burada topladık. Bu illerimizdeki göçer hayvancılık yapan yetiştiricilerimizin üretimlerini daha iyi noktalara taşımak için ne gerekiyorsa, ne yapılması gerekiyorsa burada bilgi alışverişinde bulunarak onları sağlamaya çalışacağız. Yine bu üreticilerimizin bakanlığımızın vermiş olduğu desteklerden en yüksek oranda faydalanmaları için ne gerekiyorsa onları yapmak için sizlerle bilgi alışverişinde bulunacağız ve bu bilgi alışverişi sonunda da göçer hayvancılık yapan yetiştiricilerimizin üretimini daha iyi noktalara taşımış olacağız."  dedi

'Dünyada tarımın ilk yapıldığı yer Diyarbakır'dır'

Toplantının Diyarbakır'da yapılmasının önemine dikkat çekerek konuşmasına başlayan Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, "Bu toplantının hem sizlere hem de ülke tarımına hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye'nin gelişme ve kalkınmasında özellikle sektörel anlamda bu toplantıların sorunların çözümünde sıkıntıların aşılmasında ve en önemlisi çok daha yüksek ve verimli bir üretim altyapısının hazırlanmasında çok büyük katkıları olacağına inanıyorum. Şüphesiz bir ülkenin kalkınması o ülkenin sahip olduğu bütün dinamiklerin, zenginliklerin, birikimin doğru verimli ve sürdürülebilir olmasına bağlıdır. Vatan coğrafyamızın her köşesi ayrı bir değer ve güzelliktir. Bu açıdan baktığımız zaman dünyada tarımın ilk yapıldığı yer ve bölge de Türkiye ve Diyarbakır'dır. Bu topraklar kadim bir geçmişi, insanlık tarihine şahitlik edilen bir medeniyet birikimini ve ilk insanla birlikte tarım ve hayvancılığın yapıldığı ondan bugüne gelen bir gelişim çizgisini temsil etmektedir. Türkiye'nin tarımın her alanında en iddialı ve çok iddialı olmasını gerektirecek çok önemli doğal zenginlikleri Allah'ın bahşettiği bu cennet vatanda verimi enöteye taşıyacak şüphesiz bunu sürdürülebilir kılacak güzellikleri ve derinlikleri vardır.  Şüphesiz bizlerin yapması gereken sahip olduklarımızı en yüksek verimle değerlendirmek birim verim ve üretim miktarını bu anlamda enöteye taşımaktır. Bu da akıl ve bilimle olur, eğitimle olur, gelişmeler karşısında örgütlenmeyle maliyetleri düşürmekle ve pazara dönük bir üretim stratejisini her boyutta tesis ve teşhir etmekle olur. Bu her alanda bütün kurumların çok güçlü bir işbirliği ile ve hedefe odaklanması ile olur, merkezi şüphesiz kurum ve kuruluşlarımız, yerel yönetimlerimiz, üretici birliklerimiz, sivil ve özel yatırım ve girişimcilerimiz hepsi bir bütün olmak hepsi bir bütünün taşıyıcısı ve tamamlayıcısı olmak zorundadır." dedi. 

 'Diyarbakır bütün sulanabilir alanları suyla buluşan tek kent olacaktır' 

"Büyükşehir Belediye Başkan Vekilliği görevini aldığımız an masaya ilk getirdiğimiz konulardan biri tarım, tarımın bitkisel ve hayvansal üretimi. Çünkü diğer illerde şüphesiz var ama Diyarbakır'da bu anlamda çok büyük bir potansiyeli var. Şu anda bitkisel üretimde ve hayvansal üretimde Türkiye'yi taşıyan bir kent Diyarbakır, yakın bir gelecekte Silvan Projesinin tam anlamıyla bitmesi ve hayata geçmesiyle Diyarbakır sadece Türkiye'nin ve bölgenin değil küresel ölçekte bu anlamda tarımın taşıyıcısı bir merkez olacaktır. Türkiye'de bütün sulanabilir alanları suyla buluşan tek kent olacaktır. Mevcut üretim alanlarına 235 bin hektar eklenecek 300 bin insan bugünden o güne bu proje ile ek olarak tarımda istihdam imkânına sahip olacaktır ve sabit endekslenmiş değerde Diyarbakır il ekonomisine bu 1 buçuk milyar Türk lirası doğrudan bir gelir artışını sağlayacaktır. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ve tüm Türkiye'deki yatırımlar da olduğu gibi bu büyük yatırımda çok özel desteğiyle inşallah 2023, 2053 ve 2071'e doğru bu kararlılıkla giderken Türkiye'nin kalkınmasında 2023'ü hedeflemesiyle ve bu projenin tamamlanmasıyla müthiş bir değişim yaşayacağız" dedi.

Konuşmaların ardından toplantı Göçer Hayvancılık Yapan Yetiştiricilerimizin Sorunları ve Çözüm Önerileri ile ilgili konuşmacılar ile toplantı sonunda bulunan katılımcılar arasında soru cevap şeklinde devam etti. Toplantı tartışılan mevzuat maddeleri ile yeni çözümlere yönelik belli başlıklar hedeflendi. Toplantı hatıra fotoğrafları çekilerek son buldu.