T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İpek Böcekçiliği İçin 800 Çiftçiye Ücretsiz Malzeme Dağıtım Töreni Düzenlendi

Yayın Tarihi : 8.10.2019

Kırsal Kalkınma Hamlesi kapsamında; kentte, ipek böcekçiliği üretiminin artırılması amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 800 çiftçiye ipek böcekçiliği üretiminde kullanılmak üzere ücretsiz malzeme dağıtıldı.

Diyarbakır Valisi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu ve Tarım ve Orman İl Müdürümüz Mustafa Ertan Atalar'ın katılımıyla, Kırsal Kalkınma Hamlesi kapsamında; kentte, ipek böcekçiliği üretiminin artırılması amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından 800 çiftçiye ipek böcekçiliği üretiminde kullanılmak üzere ücretsiz malzeme dağıtıldı.

"Millete hizmet etmek aynı zamanda bir ibadet demektir" Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak kırsal kalkınma hamlelerinde Türkiye'nin üretiminde 1. olan ipek böceğinin %50 sini aşan bir üretimi gerçekleştiren üreticilerle birlikte olmaktan büyük bir mutluluk ve onur duyduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, "Değerli kardeşlerim devletin varlık nedeni milletine hizmet etmektir. Milletin derdiyle dertlenmek o dertlere çözüm bulabilmektir. Devletin her bir kuruşu millet için harcanmalı ve millete tahsis edilerek milletin geleceği ve hayatı kolaylaştırılmalıdır." Konuşmasının devamında

"İpek üretimini 100-150 tonlara çıkaracağız" Fiziksel altyapıyı yaparken bunun paralelinde geliri, istihdam ve kazancı nasıl arttırmak içinde adımlar atacaklarına vurgu yapan Vali Güzeloğlu, "Ekonomiyi güçlendirmek de buradan geçiyor. İşsizliği azaltmakta buradan başlıyor. Hep söylüyorum Diyarbakır bir yeryüzü cenneti. Allah'ın bahşettiği her ürünün yetiştirildiği ve doğru yapıldığı zaman da çok büyük bir gelir elde edileceği bir üretim zenginliği. Kulp, üretilen bütün diğer tarımsal ürünlerin yanında bugün Türkiye yaş ipek koza üretiminin yüzde 50'sinden fazlasını üretiliyor. Türkiye'de lider ve 1.sırada yer alıyor. Orada kurulmuş bulunan ve Türkiye'de bugün tek olan ipek böceği ve üzerinden İpek fabrikamız faaliyetine devam ediyor. Fakat Burada tabii başladığı günden sonra biraz boşluklar, üretimde biraz düşüşler ve hepiniz biliyorsunuz ki biraz sıkıntılar var. Ekibimizle çalışıyoruz, sabahlara kadar çalışıyoruz. Kulp'u masaya yatırdığımızda önümüze gelen mesele budur. İpek böceğine bir altyapı var, kurulmuş bir fabrika var. Bir üretim alışkanlığı var. Ama elde edilen ipek böcekçiliği kozası Türkiye'nin %50'ni oluşturmasına rağmen fabrikanın ancak bir vardiyasına yetiyor, bunu çoğaltmamız lazım bunu 55 tonlar gibi, bir üretimi İnşallah 100-150 tona çıkarmamız lazım. Sadece bakın üreten olarak değil ürettiğimiz ipekten bunu kumaşa dönüştüren ve marka yapan bir kent olmamız lazım. Bu düsturla meseleye bakıyoruz" dedi.

Programda Konuşan Tarım ve Orman İl Müdürümüz Mustafa Ertan Atalar;

"Sayın Valimizin Büyükşehir Belediyesi Vekili olarak atanmasından hemen sonra tarımla ilgili bütün yapılan çalışmalarla ilgili bizlerden bilgi aldılar ve bu ilde geliştirilmesi gereken ve eksiği olan bütün kesimleri dinlemek suretiyle bunlarla ilgili bir kırsal kalkınma hamlesi başlatma talimatı verdi ve bu proje bizzat kendisi tarafından yürütülmektedir."

Vali Hasan Basri Güzeloğlu'nun organik tarım üreticilerine verdiği desteğe değinen İl Müdürümüz Atalar konuşmasına şöyle devam etti;

"Sayın Valimizin organik tarıma verdiği desteğin bir ayağı da bugün özellikle de Türkiye'de bir numara olduğumuz Türkiye'de üretilen yaş kozanın yaklaşık olarak %52'si dediğimiz 52 ton civarındaki kozayı üreten 650 ile 1000 arasında yıllara göre değişmekle beraber üreticinin ihtiyaç duyduğu ipekböcekçiliğinde koza üretimini geliştirmek amacıyla ihtiyaç duyulan bütün malzemelerin karşılanması talimatını verdi. Biz daha önce yaptığımız çalışmalarla 22 milyon TL yaklaşık olarak eski parayla 22 trilyon liralık bir yatırım yaparak Kulp'ta ipek böcekçiliği konusunu canlandırmaya yönelik faaliyetleri gerçekleştirdik ancak bir noktaya kadar gelebildik. Ama bugün itibariyle fabrikamız vardiyalı sistemle çalışmaktadır. Bu da bizim için yeterli değil, Sayın Valimize bu konuyu arz ettiğimizde derhal bununla ilgili bir çalışma talimatı verdi. Sayın Valimiz bu fabrikanın üç vardiyalı siteme geçmesi için ne gerekiyorsa yapılmasını ve acilen üreticilerle bir araya gelmesini beyan etti. Bu vesileyle biz de bu programı düzenledik. Bugün hep beraber icra ediyoruz. Bu konuyla ilgili ipekböcekçiliğine yaklaşık olarak 2840 m² kapalı alan, fabrika ve inficar(İpekböceği Tohumlarının Kuluçkası) evleri ile besleme evleri olmak üzere 4 ayrı yerde oluşturulan binalar kulp merkezde toplandı. Burada yapılan ipek fabrikasında doğrudan 37 kişi ve orada oluşturulan dokuma atölyesinde 24 kişi olma üzere kadın istihdamı gerçekleştirildi. Köyden kente göçün önüne geçecek büyük bir çalışma başlatıldı. Ancak üreticilerimizin üretimlerinin 50 tonun altında kalması nedeniyle geri kalan yaklaşık olarak 80 ton hatta 150 tonlara doğru bir ivme kazanmamız için desteğe ihtiyacımız vardı. Tam bu noktada Sayın Valimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İpek Böcekçiliğinin Türkiye'de bir numara olmasının yanı sıra bir de bu birinciliğinde ülkemizin gündemine getirilmesi ve başka illerin bu adla anılması yerine en fazla üretim yapan ilimiz Diyarbakır'ın anılmasını sağlamışlardır. İpek ipliğinde bir numara olduğunun anlaşılması için böyle programları düzenlememizi ve gerekli yardımlarımızı yapmamızı talimatlandırdı."