T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

3. Tarım Orman Şurası Değerlendirme ve Hazırlık Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 26.07.2019

3. Tarım Orman Şurası Değerlendirme ve Hazırlık Toplantısı Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında 25.07.2019 tarihinde gerçekleştirildi.

3. Tarım Orman Şurası Değerlendirme ve Hazırlık Toplantısı Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında sektörün tüm kesimlerinin yer aldığı geniş katılımlı bir programla yapıldı.

3. Tarım Orman Şurası Değerlendirme ve Hazırlık Toplantısı Tarımsal yapı ve dönüşüm, bitkisel üretim ve bitki sağlığı, hayvan sağlığı ve hayvansal üretim, balıkçılık ve su ürünleri teknolojileri, mera ve su yönetimi gibi 21 farklı konu başlığı Tarım ve Orman kuruluşlarının katılımıyla değerlendirildi. Tarım ve hayvancılığın mevcut durumlarını, bölgemizin buradaki avantaj ve dezavantajlarını, bundan sonra uygulanacak ve geliştirilecek konuları belirlemek suretiyle tarıma yön verecek görüş ve öneriler de bir rapor halinde Bakanlığımıza gönderilmek üzere hazırlandı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan Şura Hazırlık Toplantısı İl Tarım ve Orman Müdürümüz Mustafa Ertan Atalar ve Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcımız Dr. Muhammed Adak'ın şura ile ilgili konuşmalarıyla devam etti.

İl Tarım ve Orman Müdürümüz Mustafa Ertan Atalar konuşmasında,  Diyarbakır'ın tarımsal ve hayvansal potansiyel açısından Türkiye'nin en önemli illerinden bir tanesi olduğuna değinerek,  yaklaşık 7 milyon dekar tarım arazisinde ağırlıklı olarak %84 oranında tahılla geri kalan kısmı da endüstri bitkileri yetiştirilen büyük bir coğrafya olduğunu belirtti.

İl Müdürümüz Atalar konuşmasının devamında; "Hayvancılık alanında da yine Türkiye'de ilk 5'te yer alıyoruz. Hayvan varlığı açısından 1 milyon 805 bin küçükbaş hayvan, yaklaşık 575 bin adet büyükbaş hayvan, 18 bin 200 adet manda varlığı ile de Türkiye'de önemli bir yere sahibiz.

İlimizin bu potansiyeli yanı sıra devam eden Silvan Barajı Projesi ve 23 şebeke ile beraber sulanabilir tarım arazi varlığımız olan 4 milyon dekar üzerindeki arazinin tamamı sulamaya açılmış olacaktır. İlimiz ekonomisinin gelir toplamı 30 Milyon TL civarındadır. Bu miktarın yaklaşık %35'i tarım sektöründen gelmektedir. Bu projenin tamamlanmasıyla ilimizdeki üretim değerimiz 20 Milyar TL üzerine çıkacak ve büyük bir ekonomiye kavuşmuş olacağız. Dolayısıyla büyük bir potansiyele sahip olan ilimizde tarımın ve hayvancılığın gelecek ile ilgili konuşacak çok şeyi var ve buradaki üreticilerimizin de katkılarıyla bugün bu çalışmalara katkı sağlayarak önümüzdeki günlere de yön vereceğimizi düşünüyorum."

Programda bir konuşma yapan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise; "Diyarbakır sadece bölgenin ve ülkemizin değil dünyanın sayılı üretim merkezlerinden biridir. Her alanda bereketli topraklar üzerinde binlerce yıldan beri tarım yapılan, bu anlamda katma değer üretilen bitkisel ve hayvansal üretim adına çok önemli bir üretim merkezidir.

Tarım çok stratejik bir sektördür. İnsanın beslenmesine insan neslinin devam etmesini ve bu anlamda sağlıklı ve erişilebilir bir gıdanın gerçekleştirilmesini sağlamaktır. Bu yüzden gerekli gelişmeler ve değişimler ne olursa olsun tarım önemli ve değerli ve vazgeçilmez bir stratejik alandır. Bu noktada Allah'ım bizlere bahşettiği zenginlikler ve güzellikleri en doğru şekilde akılla kullanmak, tarımda teknolojik temelli bir değişim ve dönüşüm sürecini gerçekleştirmek ve temel başlıklar olarak aldığımız zaman, planlama, pazarlama, istihdam, eğitim ve örgütlenme gibi temel başlıklarda şimdiden hazırlıklı olmalıyız. Çünkü her ne yaparsak yapalım akıl temelinde ve kazanç hedefinde yapmalıyız.

Bugün itibariyle tarımın Diyarbakır'ın kent ekonomisine katkısı yıllık 4,5 milyar Türk Lirası civarındadır. Bu hedefi 2023 anlamında ve revize ettiğimiz zaman karşımıza 20 milyarlık bir hedef gerçekleştirilmektedir. Şüphesiz bu hedef gerçekleştirebilecek bir hedef olmakla birlikte çalışmadan, çaba sarf etmeden gerçekleştirilecek bir hedef değildir. Bunu gerçekleştirmek için ürün bazında ürün desteği, çiftçi örgütlenmeleri, tarımda teknolojinin doğru kullanılması, ölçek ekonomisi ve işletme büyüklükleri temel meselelerden başlayarak hedefe ilerlemeliyiz." dedi.