T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 4.09.2018

28.08.2018 tarihinde İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda. Vali Hasan Basri Güzeloğlu başkanlığında "Tarım Sektörü Değerlendirme Toplantısı" yapıldı. Toplantıya Vali Hasan Basri Güzeloğlu yanı sıra İl Müdürümüz Mustafa Ertan Atalar, Gap Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Mehdi Sürmeli, Zirai Mücadele Araştırma İstasyon Müdürü Mehmet Kılıç, Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Mehmet Deniz,  Toprak Mahsuleri Ofisi Şube Müdürü Ali Cihantimur, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Müdürü Hikmet Güneş, Et ve Süt Kurumu, Et Kombinesi Müdürü Hamdullah Güven, Çaykur Bölge Müdür V. Eyüp Çelik, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürlüğü Temsilcisi Serhat Adıyaman, Diyarbakır Zirat Odaları İl Koordinatörlüğü Başkanı Mehmet Cevat Delil, Diyarbakır ili ziraat odaları ve üretici birliklerinin temsilcileri katıldı.  

Toplantıda katılımcılara hitaben Vali Hasan Basri Güzeloğlu şunları söyledi; 

"Bugün Diyarbakır'ımız da, Diyarbakır tarımında üreterek, katkı sunan ilimiz ve ülkemiz tarımına, geleceğine bu anlamda emekleriyle zenginlik katan üretici birliklerimizin başkanları ile bir aradayız. 

Tarımsal üretim anlamında Türkiye'de de Diyarbakır'ımızın çok önemli bir üretim merkezi olduğu bilinmektedir. Bugün itibariyle Diyarbakır tarımsal üretim alanında bir anlamda Türkiye'yi besleyen üretimi ile Türkiye'nin tarımsal üretimine çok büyük katkı sağlayan bir ilimizdir. Bugün itibariyle Diyarbakır'da toplam 7.3 milyar TL'lik bitkisel ve hayvansal üretim toplamı bir üretim ve gelir elde edilmektedir. Bunun 2.9 milyarı bitkisel, 4.4 milyarı da hayvansal üretim dediğimiz burada bulunan birlik başkanlarımızın temsil ettiği üretim toplamıdır. 33.616 çiftçi, sistemde kayıtlı çiftçi olarak bulunmaktadır ve bu büyüklükte Türkiye'de alanında baktığımız zaman bu yılın rekoltesinde ki hasat tamamlandı buğdayda hamdolsun 1.130,000 ton civarında üretim miktarı gerçekleşmiştir. Bu üretim miktarı geçtiğimiz yılla karşılaştırdığımızda yüksek bir artışa konu olan ve verimlilikte de dekar başına 344 kilogramlık gibi verimli ve değerli bir sonuçla oluşan bir üretim hâsıl olmuştur. Üretimin bu noktaya gelmesine katkı sunan, Birliklerimiz, Ziraat odalarımızın yanında şüphesiz il müdürlüğümüzün, tüm bakanlığımız kurum ve kuruluşlarının büyük başarısı var. Türkiye'nin en fazla İpekböceği üreten kenti ve merkeziyiz, bunu artırarak ipek böceği ve İpekböcekçiliğine bağlı kozası üretiminde birinciliğimizi İpek ve ipeğe dayalı endüstriyel üretimine dönüştürme alanda sürdürmek için bir dizi temel çalışmalarımız yoğun şekilde devam etmektedir. 

Hayvansal olarak varlığımıza baktığımızda, büyükbaş hayvan varlığında son verilerimiz 550bin civarında bir büyükbaş hayvan varlığımız vardır. Bu konu 2002 baz aldığınızda yüzde 112'lik bir varlığın artışı anlamına gelir ki Türk hayvancılığın artışında çok fazla ve gerçekten çok yüksek bir oranda kültür ırkı ağırlıklı bir artış ve varlık gerçekleştiği açıktır. Küçükbaş hayvan varlığı sayımızda bir milyon 805 bin civarındadır, bu da yine 2002 baz alındığında %92 oranında bir artış getiriyor. Gerek maliyetlerin en aza indirilmesi, gerekse de buna bağlı ürünün değerlendirilmesi açısından bugüne kadar 163 milyon Türk Lirası süt sığırcılığı, damızlık sığır, koyunculuk, seracılık, besicilik, rehabilitasyon gibi projelerimize de kaynak sağlamış bulunmaktayız. 

Özellikle kırsal kalkınma destekleri bağlamında 2016 yılı içerisinde Türkiye'de 9. sırada kaynak kullanan Diyarbakır'ımız, bu yılbaşı uygulamaya başladığımız program, hedef ve ortak çalışma perspektifinde bugün itibariyle fon kullanma kapasitesi açısından Türkiye 5. inciliğine yükselmiştir. Bu bir hedefti Diyarbakır'a değişik alanlarda koyduğumuz gibi şüphesiz bunun çok daha ötesine doğru yolculuğumuz devam ediyor. Diyarbakır'ın kapasitesi, fon kullanma ve destek anlamında daha ötesinde bir varlığa ama tabi proje hazırlama da bir başarı, bir şüphesiz beceri ve ortak gayret işi bu noktada kırsal kalkınma kurulumuzu, başkanımızı, ekibini, İl Müdürümü ve katkıda bulunan bütün kamu yöneticisi arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Koyduğumuz hedefi bir yıl içerisinde yakaladık. 42 il içerisinde bu yıl itibariyle dokuzuncu sıradan beşinci sıraya yükselen Diyarbakır'da destek almaya hak kazanan 35 projemize 43 milyon hibe kesinleşmiştir, anlaşmaları imzalanıyor. Şu an itibarıyla 86 projemiz değerlendirme aşamasında ki bunların da çok büyük kısmını inşallah kabul olacağını düşünüyorum. Bu da kabul olduğu takdirde 49 milyon 500 bin Türk Lirasında ek bir hibe alacağız. Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Projesinden sonra en büyük entegre 2. projesi Silvan Projesi 8 baraj, 23 sulama projesini içeren 31 toplam projeyi bütünleştiren bir entegre proje 300 bin hektar alan su ile buluşuyor. Bugün kuru tarımın söz konusu olduğu yerde, suyun gelmesiyle verim en az üç katı, sebze meyve de 10 katı artacak. Ürün deseni değişecek. Endüstriyel girdiler  mısır, pamuk, soya gibi Türkiye'nin yem ve benzeri alanlarda ithal ettikleri ürünler doğrudan pamuk dahil Diyarbakır'da 235 bin hektarla başlayacak alanda bir dev üretime dönüşecek. Bugün özellikle üretici birlik başkanlarımızı hem çağırmak, hem onları dinlemek bu büyük geleceğe doğru giderken, kendi adına bize aktaracaklarını ilgili arkadaşlara aktarmak üzere birlikteyiz.  Ben bu duygu ve düşüncelerle toplantımızın hayırlı olmasını diliyorum." 

Konuşmanın ardından basına kapalı devam eden toplantıda Diyarbakır Tarımının sorunları ve çözümleri konusunda değerlendirmeler yapıldı.