T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programı “Bölgesel Sertifika Töreni ve Proje Pazarı” Mardin İlinde Yapıldı

Yayın Tarihi : 19.07.2018

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı desteği ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden Mardin, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüklerince yürütülen "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Programının Bölgesel Sertifika Töreni ve  Proje Pazarı " Mardin ilinde düzenlendi.   

Bir Otelde gerçekleştirilen programa, Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa YAMAN,  Yayın ve Tanıtım Hizmetleri Daire Başkanı Sürur KIR, Mardin İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan ÖNEN, Diyarbakır İl Müdürü Mustafa Ertan ATALAR, Kilis İl Müdürü Songül KADIOĞLU, İŞKUR İl Müdürü Mehmet AKIN, TKDK İl Koordinatörü, İl Milli Eğitim Müdürü,  Kurum Amirleri, Ziraat Odası Başkanları, Birlik Başkanları, STK Temsilcileri, Eğitim ve  Yayın Dairesi Başkanlığı Kırsalda Kadın ve Aile Hizmetleri Çalışma Grubundan Bakiye KILIÇ ONUK, Aslı ÇAVUŞ, Şerife TUNA, Ayşe BAYRAM ve Mardin, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürleri, kadın çiftçiler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi olarak Mardin, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüklerince yürütülen "Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi" Programı kapsamında İŞKUR ve KOSGEB işbirliği ile sertifikalı 32 saat süreli uygulamalı girişimcilik eğitimleri verildi. Söz konusu eğitimlerden Diyarbakır ilinde 58 kadın çiftçi, Mardin ilinden 96 kadın çiftçi,  Kilis ilinde 69 kadın çiftçi ve Şanlıurfa ilinde ise 67 kadın çiftçi eğitim alarak farklı ve özgün projeler hazırladı. Bu çalışma kapsamında eğitim alan kadınlar tarafından hazırlanan projeler, Proje Pazarında sergilenerek kadın çiftçilerin hazırladığı projelerin Özel Sektörler, STK'lar, KOSGEB ve Kalkınma Ajansları gibi kurumlar tarafından destek bulması amaçlanmaktadır. Her ilde bağımsız beş kişilik Jüri tarafından Özgünlük, Ekonomik getirisi, Bölge istihdamına katkısı, Proje tasarımı, Sürdürülebilirliği, Bütçe tutarlılığı kriterlerine göre değerlendirilerek belirlenen her ilin ilk üçe giren projeleri açıklandı. Kadın çiftçiler tarafından hazırlanan projelerin İl Jürisi tarafından değerlendirilmesi sonucu;

Diyarbakır İlinden;

Leyla İSLAMOĞLU "Bağa Bak Üzüm Olsun Kesen Para Dolsun'' Projesi il birincisi, 

Pınar YILDIRIM "Budakın Tepeleri, Ben Severim Düveleri'' Projesiyle il ikincisi, 

Meral ÖNDEŞ "Bademlide Kadın Gücü Artıyor Projesi" il üçüncüsü,

Mardin İlinden;

Hacire BALIK "Bahçebaşı'nda Kahvaltı Keyfi" Projesi il birincisi, 

Oksana DOĞAN "Kimyon Bahçesi'' Projesi ile il ikincisi, 

Aysel DEMİR "Bahar Çiftliği ''Projesi ile il üçüncüsü,

Kilis İlinden;

Gülbeyaz ÖZKAYA"100 PETEKLİK ARICILIK İLE KEKİK BALI'' Projesi il birincisi,

 Semra BAĞCI "Semra Bağcı Doğal Pul Biber İmalatında Bulunuyor'' Projesi il ikincisi,

 Ayşe GÜLTEKİN "Ayşe Gültekin Doğal Süt Ürünlerini Kendi Evinde Üretecek'' Projesi ile il üçüncüsü,

Şanlıurfa İlinden;

Hatice ARSLAN "Şifa Sütü Çitliği'' Projesi il birincisi, 

Şengül AK GÜLEÇ "Kurut Kraker'' Projesi il ikincisi,

Fahriye DOĞAN "Ayrıl da Gel Atım'' Projesi il üçüncüsü oldu.

Türkiye finalinde yarışmak üzere dereceye giren projeler Bakanlığa gönderilecektir. 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısı ile dördüncüsü düzenlenecek olan "Girişimci Kadın Çiftçiler Ödül Töreni"nde, dereceye giren 29 ilin temsilcileri olan girişimci/girişimci adayı kadın çiftçiler 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü kutlamaları kapsamında ödüllendirilecektir.

Konuşmaların ardından yapılan ödül töreninde dereceye girenler plaketlerini Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa YAMAN ve diğer protokol üyelerinden aldılar. Tören Proje Pazarı açılışın ardından stantların gezilmesi ile sona erdi.