T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde Bulunan Hayvan İşletmelerinin Tamamı İl Müdürlüğümüzce Aralıksız Denetleniyor

Yayın Tarihi : 18.05.2018

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzce, Sığır Cinsi Hayvanlar ile Koyun-Keçi Türü hayvanların tanımlanması ve izlenmesi kapsamında her yaştan hayvanların kayıt altına alınması ve mevcut işletmelerin güncellenmesi konusunda; İlimizde bulunan tüm işletmeler aralıksız denetleniyor.

Denetimler Sonucu İşletmelerde Bulunan-Bulunmayan Hayvanlar Tespit Edildi…

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Mustafa Ertan Ataların talimatlarıyla, İlimizde bulunan tüm işletmeler ziyaret edilerek, işletmelerde bulunan ve bulunmayan hayvanların tespiti, İlçe Müdürlüklerimizde görevli personellerce aralıksız yapılıyor.

Yapılan çalışmalar sonucunda işletmelerimiz güncellenerek, mevcut hayvan varlığımız ortaya çıktı.

İl genelinde işletmelerde bulunmayan 1.077.108 adet küçükbaş (koyun-keçi), 188.723 adet büyükbaş hayvanın düşümü gerçekleştirilerek işletmeler güncellendi. Ayrıca 3.544.436 adet hayvana sağlık taraması yapıldı.

İlimizdeki Mezbahaneler İlçe Müdürlüğümüzce Görevlendirilmiş Veteriner Hekimlerimizin Kontrolü Altında.

İlimizde faaliyet gösteren 4 adet Kırmızı Et Kesimhanesi bulunuyor. Bu mezbahanelerde, İlçe Müdürlüklerimizde birer Veteriner Hekim "kesimhane Resmi Veteriner Hekimi" olarak görevlendirilerek, tüm işlemler bu personellerin gözetimi altında yapılıyor. Yapılan kesimlerde hayvanların sağlık muayenesi, küpe kontrolü, ırk/cinsiyet özellikleri birebir yapılarak,  kesim sonrasında bu hayvanlardan alınan küpeler kesim cetvellerine işlendikten sonra sorumlu Veteriner Hekimlerimizce imha ediliyor. Veteriner Hekimlerimiz bununla ilgili oluşturdukları tutanakları ve kesim cetvellerini her ay düzenli olarak İl Müdürlüğümüze bildiriyorlar. Kesimhanelerimizde dişi ve gebe hayvan kesimi yasak olup sadece Bakanlığımızın bildirimde bulunduğu şekilde Damızlık vasfını yitiren veya kaybetmiş hayvanların kesimine müsaade ediliyor. Burada da bu işlemin yapılabilmesi için Veteriner Hekim Raporu şartı aranıyor. Bu şekilde yapılan kesimler de düzenli ve aylık olarak İl Müdürlüğümüze bildiriliyor.

Denetimlerimiz 583 Gıda İşletmesinde de  Aralıksız Devam Ediyor…

2018 yılının başlangıcında et ve et ürünlerinde taklit ve tağşişin önüne geçmek amacıyla 12-14 Şubat 2018 tarihleri arasında ilimizde bulunan 583 gıda işletmesinden (lokanta, kasap, fast food ve yemek fabrikaları) kırmızı et ve et ürünleri (kıyma, döner, köfte, etli yemek, kebap, lahmacun harçları ve parça et) olarak satılan ürünlerden toplam 541 numune alınarak serolojik muayeneleri yaptırılmak üzere laboratuvara gönderildi. Laboratuvarda yapılan muayyene ve analiz sonuçlarına göre alınan numunelerin hiçbirinde tek tırnaklı etine rastlanmadı.
İlimiz genelinde hayvan hastalıklarının önlenmesi, hayvan hareketlerinin kontrol altına alınması için 20 Veteriner Sağlık Teknisyen/Teknikeri ve 127 Veteriner Hekim ile yoğun bir şekilde çalışmalara devam edilecektir.