T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Diyarbakır’da 300 Koyun Projesine Yoğun Talep Oldu

Yayın Tarihi : 30.04.2018

Gıda ,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürümüz Mustafa Ertan Atalar,  Ülkemiz kırmızı et ihtiyacının yurt içi üretimimizden karşılanması, doğal kaynaklarımızın  ülkemizin ekonomisine kazandırılması ve  kırmızı ette ithalatçı konumdan ihracatçı konuma gelebilmemiz açısından önem arz eden "Üretici Şartlarında Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi (300 Koyun Projesi)" için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Sigortaları Havuzu Yönetim Kurulu, TİGEM ve T.C. Ziraat Bankası arasında 27.03.2018 tarihinde imzalanan protokolün ardından Diyarbakır İlinde yoğun talep gören proje kapsamında yetiştiriciler tarafından 55.900 Küçükbaş hayvan başvurusu olduğunu bildirdi.

Atalar proje hakkında şunları söyledi;

2018 yılı ülkemizin gerek kırmızı et üretimi ve gerekse damızlık hayvan varlığının arttırılması noktasında önemli projelerin hayata geçirildiği bir yıl olmuştur. Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba'nın 2018 yılını "Buzağı Yılı" ilan etmesinin ardından gerek 300 Koyun Projesi ve gerekse 250.000 Baş Damızlık Düve projesi ile ülkemizin hayvancılık konusundaki ihtiyaçlarının yurtiçinden karşılanması hedefi için önemli çalışmalardır. 300 Koyun Projesinin amacı ülkemiz koyun ve keçi varlığının hızla artırılması, yetiştiricilerden gelen damızlık taleplerinin karşılanması suretiyle küçükbaş hayvan varlığını istenen seviyeye getirmektir.

Diyarbakır İlimizde Bağlar İlçesinden 9, Bismil İlçesinden 12, Çermik İlçesinden 9, Çınar İlçesinden 26, Çüngüş İlçesinden 3, Dicle İlçesinden 5, Eğil İlçesinden 7, Ergani İlçesinden 46, Hani İlçesinden 28, Hazro İlçesinden 4 Kayapınar İlçesinden 34, Kulp İlçesinden 14, Lice İlçesinden 2, Silvan İlçesinden 8 Sur İlçesinden 11 ve Yenişehir İlçesinden 7 olmak üzere toplam 225 proje TİGEM tarafında yapılan ön değerlendirme sonucunda kabul edilmiştir.  Projeler kapsamında toplam 55.900 küçükbaş hayvan talep edildi.  Proje kapsamında işletmede ki hayvan sayısının azami 300 baş olması gerektiğinden krediye konu hayvan sayısı üreticinin talep ettiği hayvan sayısından farklı olabilir. Projenin yetiştiricilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum." dedi

Üretici Şartlarında Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi (300 Koyun Projesi) kapsamında 02.03.2018 tarihine kadar başvuruda bulunan üreticilerin başvuru sırasında beyan ettikleri eksik ve hatalı bilgileri (İl/İlçe Müdürlüklerinde kayıtlı hayvan sayısı, kayıtlı işletme adresi, ÇKS'de bulunan arazi varlığı, talep edilen hayvan ırkı vb.) düzeltmeleri amacıyla 27.04.2018 Cuma günü mesai bitimine kadar ek süre verilmiştir.
Ön değerlendirme neticesinde belgelerini bağlı bulundukları İl/İlçe Müdürlüklerine teslim etmeleri istenilen ve kendilerine e-posta/SMS gönderilen üreticiler bilgilerinde düzeltme yapıp belgelerini en geç 04.05.2018 Cuma günü mesai bitimine kadar bağlı bulundukları İl/İlçe Müdürlüklerine teslim etmeleri gerekmektedir.