T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Soya Hasat Etkinliği Düzenlendi

Yayın Tarihi : 28.10.2024

2. ürün soya üretiminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması projesi (TAKEP) kapsamında 25.10.2024 tarihinde Kayapınar ilçesi Çölgüzeli Mahallesinde “Soya Hasat Etkinliği" düzenlendi.

Hasat Etkinliğine İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Aydın Alp ve Prof. Dr. Mehmet Yıldırım, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcıları, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sedat Bayar, teknik personel ve üreticiler katıldı.

Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Aydın Alp etkinlikte yaptığı konuşmada soya tarımının gelişmesi ve soya yağı üretimi için gerekli koşulların sağlanmasının üreticiye ek gelir sağlamak açısından önemine değindi.

İl tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar; Diyarbakır'ın tarım potansiyeli yüksek olan 6 ilden biri olduğunu belirterek konuşmasında;

“Bulunduğumuz yer itibariyle Karacadağ volkanik dağ etrafında konuşlanmış durumdayız ve bundan kaynaklı olarak verimli topraklara sahibiz. Bu verimli toprakları daha etkili kullanmak için süre gelen ürünlerin dışında da gelir getirici ve münavebede yer alması gereken, çiftçinin gelirini artırmaya yönelik ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacak ürünlerin yetiştirilmesi amacıyla çeşitli çalışmalar yapıyoruz.

Bugün bölgemiz için önemli bir potansiyeli olan soyanın hasat etkinliğini gerçekleştiriyoruz. Bu ürünümüz birkaç yıldır 5-10 bin dekar arasında bir alana sıkışmış daha fazla artıramadığımız bir üründü ama bu yıl çiftçimizin çok ciddi talebi oldu. Biz de bu talebi karşılamak adına proje uyguladık ve bu projeyle de yaklaşık 12 bin 500 dekar alana yetecek kadar tohumluk dağıtımını gerçekleştirdik, bakanlığımızın uyguladığı tarım arazilerimizin etkinleştirilmesi projesi kapsamında %75 hibeyle yaklaşık olarak 10 milyonluk bu projeyi hayata geçirdik. 1. ürünlerin hasadını tamamladık, 2. ürünlerin hasadı için şuan tarladayız. İnşallah burada iyi sonuçlar alacağız. Soya çok önemli bir bitki. Havanın serbest azotunu toprağa bağlamak suretiyle toprağa azot kazandırıyor, organik madde kazandırıyor. Kendisinden sonra gelen bitkiye çok ideal bir ortam hazırlıyor ve bu sayede kendinden sonraki bitkinin gübre masrafını azaltıyor, verimini artırıyor. Soyanın çok geniş kullanım alanları var, yağ sanayinde kullanılıyor, posası %33 protein içeriyor bu da kanatlı sektöründe yem katkı maddesi, ana maddesi olarak değerlendiriliyor. Soya bu yıl uygulanmaya başlayan tarımsal üretim planlanmasında da münavebe içinde yer alan bir ürün." dedi.​