T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Karpuz Ağırlık Yarışmasında Birinciye 30 Bin TL Ödül Verildi

Yayın Tarihi : 23.10.2024

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen etkinlikte Karpuz Ağırlık Yarışmasında 48.7 kilo ile birinciliği elde eden 72 yaşındaki İkram Atlı ile konuştuk.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen etkinlikte 64 karpuz yarıştı. Karpuz ağırlık yarışında 72 yaşındaki İkram Atlı 48.7 kilo ile birinciliği elde ederek 30 Bin TL para ödülünün sahibi oldu.

2008 yılında tescillenen Diyarbakır karpuzu, bugün üretimde Dünyada ikinci sırada yer alıyor. Karpuz Türkiye tarımında ekonomik önemi oldukça fazla olan bir üründür. TÜİK verilerine göre 2024 yılında da 22.500 dekar alanda 106.000 ton ürün elde edilmiştir. Bakanlığımız tarafından  “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi(TAKEP)" kapsamında 2023 yılında proje tutarının % 75'i hibe olarak verildi. 21 üreticiye 432,6 dekar alan için 115.505 adet karpuz fidesi dağıtımı yapıldı. Projenin toplam tutarı 1.155.050 TL olup 866.287,5 TL'si bakanlığımızca karşılandı.  Diyarbakır ilini simgeleyen bir tarım ürünü olan başta iriliği olmak üzere kendine has özellikleri itibari ile sadece ilimize ait olan Diyarbakır Karpuzunun yöresel kültüre katkısı büyüktür. İrilikleriyle dünyaca ünlü olan Diyarbakır Karpuzları arasında Sürme, Pembe, Beyaz Kış, Kara Kış ve Ferik adlarıyla tanınan çeşitler yaygın olarak yetiştiriliyor. Bunlardan Sürme çeşidi Diyarbakır Karpuzları arasında en iri olan çeşittir. Sürme çeşidi olarak bilinen Diyarbakır Karpuzu daha ziyade Dicle Nehri kıyısındaki kumsal arazilerde yetiştiriliyor. 2024 yılında Bismil ve Sur ilçelerimizde yaklaşık 30 dekar alanda 25 kg ve üzeri 64 adet karpuz elde edildi.

2011 yılından bu yana İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce Diyarbakır Karpuzu Tanıtım Etkinlikleri düzenleniyor. Bu yıl 14. Diyarbakır Karpuzu Tanıtım Etkinlikleri şeklinde düzenlendi.

14. Diyarbakır Karpuzu Tanıtım Etkinlikleri kapsamında yapılan Karpuz ağırlık yarışmasında birinci olan İkram Atlı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü youtube kanalına (https://youtu.be/AeoG71TUzjs) verdiği röportajda 1. olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken karpuzunun kumlu toprakta nehir kenarında güvercin gübresiyle yetiştirildiğini, karpuzlara bir bebeğe bakar gibi baktıklarını, sürekli ilgilendiklerini, kendi ürettikleri ata tohumunu kullandıklarını belirtti.