T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

İlimizde Ekim Sezonu Başladı

Yayın Tarihi : 17.10.2024

6,5 Milyar TL bitkisel üretim geliri olan ilimizde başlayan ekim sezonunda üreticilerimizin daha verimli bir ekim yapabilmesi amacıyla Prof. Dr. Aydın Alp ile ekim sezonunun tüm detaylarını konuştuk.

Toplam tarım arazisi 695.923 ha olan ilimizde 2024 İVA verilerine göre buğday; 3.039.132 da alanda, 1.523.589 üretimle dekara 501 kg verime, arpa; 624.164 da alanda, 283.374 üretimle dekara 454 kg verime, kırmızı mercimek; 545.091 da alanda 99.565 üretimle dekara 183 kg verime, nohut; 30.757 da alanda 5.344 ton üretimle dekara 174 kg verime sahiptir. 6,5 Milyar TL bitkisel üretim geliri ve 16,3 Milyar TL tarımsal geliriyle ilimiz önemli bir tarım kentidir. Tarımsal üretimin geliştirilebilmesi için önemli bir parametre olan ekim hazırlığına önem verilmelidir. Üreticilerimizi bu konuda bilgilendirmek amacıyla Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden Prof. Dr. Aydın Alp ile röportaj gerçekleştirdik.

Röportajda ekim hazırlığının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Aydın Alp şunları dile getirdi;

“Ekim yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli süreçlerden biri toprak hazırlığı, ikincisi tohumluk seçimi, üçüncüsü mekanizasyon ve son olarak ekim yöntemidir. Toprağın ekim hazırlığını çok iyi yapmak gerekir, toprağın yapısını korumak, toprağı tavına getirmek önemlidir. Topraktaki neme dikkat etmek gerekir ki tohum çimlenebilsin. Bu açıdan toprağın çok iyi işlenmesine dikkat edilmelidir. Tohumluk seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur seçilecek tohum çeşidi ve sertifikasyonudur. Tohumun canlılığı ve yabancı madde oranını da bu madde içinde sayarız. Sonrasında yapacağınız mekanizasyon yoluyla da yapacağınız ekimin zamanını, yöntemini ve toprağa atacağınız tohumluğun miktarı çok iyi belirlenmelisiniz. Buğday için ekim zamanı ekim ayının sonundan kasım ayının ortasına kadar topraktaki nemi kontrol etmek şartıyla uygundur. Tohum miktarı içinse toprak analizi yaparak topraktaki besin miktarı belirlenmelidir. Besin maddesinin uygun olduğu koşullarda dekara 30-35 kg tohum miktarı uygundur ama kıraç, besinsiz ve zayıf topraklarda da tohum miktarını ona göre ayarlamak gerekir. Ayrıca tohumun mibzerle ekimini çok iyi yaparak serpme tohum ekiminden %30-40 daha az tohum kullanılmış olacaktır."

Röportajı üreticilere iyi bir ekim sezonu dileyerek bitiren Prof. Dr. Aydın Alp'ın ekim hazırlına ilişkin detaylı anlatımına Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Youtube Kanalından EKİM HAZIRLIĞI ulaşılabilir.