T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Dünya Gıda Günü Etkinliği Yapıldı

Yayın Tarihi : 16.10.2024

Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenlenen “ Dünya Gıda Günü" konulu etkinlik İlimiz Yenişehir İlçesi Üçkuyu İlkokulunda gerçekleştirildi.

Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce düzenlenen “ Dünya Gıda Günü" konulu etkinlik İlimiz Yenişehir İlçesi Üçkuyu İlkokulunda İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Halit Gülçer, Gıda ve Yem Şube Müdürü Şahin Üstün ve personelin katılımıyla 16.10.2024 tarihinde gerçekleştirildi. 

“ Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 16Ekim 1945 de kuruldu ve Türkiye 1948 yılında bu kuruluşa üye oldu. Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nun kuruluş tarihi olan 16 Ekim her yıl “Dünya Gıda Günü"  olarak kutlanıyor. Dünya Gıda Gününün amacı; dünyada yaşanan ve küresel boyut kazanan açlığa karşı insanlığın ilgisini uyandırmak, duyarlı olmasını sağlamak, gıda kayıp ve israflarını azaltmak ve gıda güvenliğini sağlamak, bitkisel ve hayvansal kaynaklı gıdaların üretiminin artırılmasına dikkat çekmektir. Bu münasebetle Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) her yıl bir konu (teme) belirleyerek, konunun bütün dünyada tartışılmasını sağlıyor. 2024 Dünya Gıda Günü yılın teması açlık problemi yaşayan insanlar hakkında farkındalık yaratıp faaliyete geçilmesini sağlamak, herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdalara ulaşmasını mümkün kılmak amacıyla “Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için Gıda Hakkı" olarak belirlendi. 

Bahsi geçen okul öğrencilerine sunum yapan Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü personeli Veteriner Hekim Düriye Yalçın Erkek sunumda;

Her gece yaklaşık 820 milyon insanın yatağa aç gittiği, yeterli ve sağlıklı gıdaya ulaşamadığı, bunun yaklaşık her dokuz kişiden biri demek olduğu bilgisini ve açlığın insanlığın bugününü ve geleceğini tehdit ettiği gerçeğini dile getirdi. Ayrıca açlığı ve yetersiz beslenmeyi ortadan kaldırmak için öncelikle gıda israfının azaltılması gerektiğini, her yıl dünyada üretilen 4 milyar ton gıdanın üçte birinin çöpe gittiğini, bunun açlık sınırında yaşayan insanları doyurabilecek miktarda olduğunu söyledi. Son olarak gıdayı korumanın doğal kaynakları sürdürülebilir şekilde kullanmakla başladığını, doğru kullanılırsa yeryüzü kaynaklarının herkesi besleyecek kadar verimli ve zengin olduğunu ifade ederek ülkemizin ve dünyamızın geleceği için açlığa son vermenin mümkün olduğu bilgilerini aktardı. 

Etkinlik, Veteriner Hekim Düriye Yalçın Erkek' in “Sağlıklı Beslenme" konulu sunumunun ardından katılımcılara ve öğrencilere yılın temasına uygun olarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün sağlıklı gıdalardan oluşan ikramlarıyla sona erdi.