Diyarbakır Merkez Bağlar ilçesi Gömmetaş Mahallesi'nde kurutmalık domates sergisi tarla günü düzenlendi. Düzenlenen domates sergisine Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, Bağlar Kaymakamı İsmail Pendik, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, İl müdür yardımcıları, şube müdürleri, Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü, Sivil Toplum Örgütleri Başkanları, teknik personelimiz ve üreticilerimiz katılım sağladı.Diyarbakır ili tarımı hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Diyarbakır Valisi Zorluoğlu, “Diyarbakır'da tarım potansiyeli oldukça yüksek malumunuz. Bu manada tabii çok iddialı olduğumuz ve Türkiye ölçeğinde ciddi bir pay sahibi olduğumuz ürünlerimiz var. Buğday gibi, pamuk gibi, mısır gibi, mercimek gibi. Gerçekten çok büyük miktarlarda Diyarbakır'da üretiliyor. Ancak son zamanlarda domates üretiminde de epey bir mesafe kat edilmiş ve bu yıl özellikle kurutulmuş domates anlamında yaklaşık 235 bin ton domates rekoltesi bekliyoruz. Bunlar kurutulduğunda yaklaşık yüzde 10'luk bir kurutulmuş ürün elde ediliyor. Yani 30-35 bin ton civarında kurutulmuş domates elde etmiş olacağız. Bu tabii verimi gittikçe artan bir alan. Yani daha önceki yıllarda dekar başına verim daha azken, şimdi son zamanlarda zirai mücadeleyle de birlikte daha etkili, verimli üretim gerçekleşiyor. Gittikçe artan miktarı elde etmeye başladık. Bu sevindirici bir şey" dedi.
Kurutulan domateslerin aynı zamanda İtalya'ya da gönderilerek pizza sosunda kullanıldığını dile getiren Zorluoğlu, "Aynı zamanda istihdama da önemli katkı sağlayan bir alan bu. Tabii burada bu kurutulan domates normal güneş ışıklarıyla kurutulduğu için domatesteki mineral kaybı ve benzeri eksiklikler olmuyor. Çok daha kaliteli, lezzetli bir domates, kuru domates elde edilmiş oluyor. Buradan arkadaşlarımız bu kuruttukları malzemeyi İzmir bölgesine götürüyorlar. Orada paketledikten sonra daha çok yurt dışına ve ağırlıklı olarak da İtalya'ya muhtemelen pizza yapımı için daha çok kullanılıyor. Bunlar ihraç ediliyor. Yani burada üretilen domates İtalya'da bir restoranda bir pizzaya malzeme olarak, oradaki lezzet olarak ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.
Daha sonra kurutmalık domates sergi alanını üreticilerle birlikte gezen Vali Zorluoğlu, domates kurutma sergisinde çalışan işçilerle sohbet ettikten sonra birlikte domates kesimi ve tuzlama yaptı.
İlimizde 2022 yılında 26.459 dekar alanda 92.680 ton, 2023 yılında 24.321 dekar alanda 94.853 ton ve 2024 yılında da 38.666 dekar alanda 165.103 ton olmak üzere son 3 yılda 89.446 dekar alanda toplam 352.636 ton ürün elde edimesi beklenmektedir. Kurutmalık domateste dekara ortalama verim 10-12 ton ürün elde edilmektedir. Kurutmalık domates yetiştiriciliği sayesinde yaklaşık 4-6 ay süreyle 2000'in üzerinde işçi istihdamı da sağlanmış olacak.