Diyarbakır'da 10. Kültür ve Karpuz Tanıtım Etkinlikleri Covid-19 Pandemisi tedbirlerine uyularak yapıldı.
Diyarbakır'da 10. Kültür ve Karpuz Tanıtım Etkinlikleri 10.09.2020 tarihinde yapıldı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen etkinlikte Karpuz Ağırlık Yarışması yapıldı. 56 kilo 200 gramlık karpuz yarışmanın birincisi oldu.
Diyarbakır'da 10. Kültür ve Karpuz Tanıtım Etkinliklerine Sur Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi, Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kamu kurum müdürleri, STK temsilcileri, çiftçiler ve davetliler katıldı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Müzik topluluğunun dinletisiyle başlayan etkinliklerde konuşan Sur Kaymakamı ve İlçe Belediye Başkan Vekili Abdullah Çiftçi; "Diyarbakır olarak karpuz üretiminde Türkiye'de 6.sıradayız. Eğer ülkenin en iyi ve en lezzetli karpuzunu yetiştiriyorsak, birinci karpuzu yetiştiriyorsak üretimde de birinci olmamız lazım. Bu noktada hem üreticilerimizin hem üretici birliklerinin; sayın müdürümüzün de istediği gibi inşallah bu taşın altına ellerini sokmaları ve tarımı biraz daha zor olan karpuza ağırlık vermelerini hassaten rica ediyorum. Bu üretime emek veren bugün burada ödül alan ve almayan bütün üreticilere teşekkür ediyorum." dedi.
Ardından kürsüye çıkan Tarım Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar ise; Diyarbakır'ın tarihi ve kültürüyle medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir kent olmasının yanı sıra tarımın merkezi konumunda bir kent olduğunu dile getirerek "Diyarbakır'ın önemli bir değeri olan Diyarbakır karpuzumuzun tanıtımını ve bunun üretiminin devam etmesi için yapılan bütün çalışmaların karşılığını bulacağı ve tanıtılacağı bugünümüze hepiniz hoş geldiniz." dedi.
Konuşmasının devamında karpuz denince de Diyarbakır'ın Türkiye'de en önde gelen illerden olduğunu belirterek; "Ticari olarak yaklaşık 52 bin dekar alanda karpuz ve kavun ekimi yapılmaktadır. Bunlardan Diyarbakır karpuzu dediğimiz 5 tane çeşit vardır. Bunlar ticari olanların dışındadır. Bu 5 çeşitten büyük boyutlara erişmeye en uygun olanı sürme çeşidi olup şuan da gördüğünüz karpuzlarımız. Pembe, ferik, beyaz kış, karakış yerli karpuz çeşitlerimizdir.
Bugün sürme çeşidinden elde edilen ve binlerce yıldan beri sürdürülen geleneksel tarım yöntemleriyle yetiştirilen bu karpuzu bugün tekrar sergileme fırsatı bulduk." dedi.
Diyarbakır'da 10. Kültür ve Karpuz Tanıtım Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Karpuz Ağırlık Yarışmasında birinciliği 56 kilo 200 gramlık karpuzu ile Adil Aydın aldı. Yarışmada 51 kilo 500 gramlık karpuz ikinci ve 50 kilogramlık karpuz ise üçüncü oldu. Yarışmada birinci gelen karpuz yetiştiricisine 5 bin, ikinci olan yetiştiriciye 4 bin ve üçüncü olan yetiştiriciye ise 3 bin Türk Lirası ödül verildi.
Tören, yarışmada dereceye girenlere hediyelerinin verilmesinin ardından sona erdi.