Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde çalışan "Gıda Kontrol Görevlilerinin" risk esasına göre ve covid-19 tedbir denetimi kapsamında yürüttüğü denetimler, Kurban Bayramı öncesinde yoğunlaştırıldı.
Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde çalışan "Gıda Kontrol Görevlilerinin" risk esasına göre ve covid-19 tedbir denetimi kapsamında yürüttüğü denetimler, Kurban Bayramı öncesinde vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla öncelikli olarak kasaplara, unlu mamul üretimi ve satışı yapan işletmelere, şuruplu tatlı üretimi yapan işletmeler ve kesimhanelere yönlendirildi.
Diyarbakır'da kasap, unlu mamuller üretimi ve satış yeri, pasta, börek, hamur ve sütlü tatlılar gibi her türlü pastacılık ürünleri üretimi, şekerleme üretimi, şuruplu tatlı üretimi yapılan toplamda 931 Adet işletme olup 2020 yılından itibaren bu işletmelere yönelik toplam 1313 adet denetim gerçekleştirildi.
Kurban Bayramı dolayısıyla sıklaştırılan bu denetimlerde işletmeler, sağlıklı ve kaliteli bir hizmet için genel düzen, hijyen, genel temizlik kuralları, alet, ekipman temizliği, kişisel temizlik, depolama ve muhafaza koşulları, gıda üretiminde kullanılan hammaddeler gibi kriterler açısından denetlendi. Kurban Bayramı öncesi denetimleri tamamlanan bu işyerlerinin denetimleri, iyi hijyen uygulamaları dikkate alınarak 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde yapıldı.
2020 yılı içerisinde Diyarbakır genelinde gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine covid- 19 tedbir denetimleri hariç toplam 9519 adet denetim gerçekleştirildi, "Bu yılki Kurban Bayramında da aynı hassasiyet içerisinde 78 gıda kontrol görevlisiyle denetimler gerçekleştirildi. Tamamlanan kasap, unlu mamul ve şuruplu tatlılar üretim yeri denetimlerini takiben gıdaların, üretim ve tüketiminde her aşamada gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar kesintisiz olarak devam etmekle birlikte bayram öncesi artan gıda tüketimini fırsat bilerek uygun olmayan gıda ürünlerinin üretim ve satışını yapanlara fırsat vermemek için mesai mefhumu gözetmeksizin kasaplar başta olmak üzere bütün pastacılık ürünleri üreten yerler, şekerleme satış yerleri ve tatlı üretimi yapan işyerleri denetlendi.
2020 yılında 78 gıda kontrol görevlisiyle toplam 9519 adet denetim gerçekleştirildi. Bu gün itibariyle 2020 yılında toplam 608 bin 372 TL tutarında idari yaptırım uygulandı.
Bu yılki Kurban Bayramında da geçmiş yıllarda olduğu gibi aynı hassasiyet içerisinde 78 gıda kontrol görevlisi ile yoğun bir şekilde denetimler yapıldı. Tüketim artışını fırsat bilerek uygun olmayan gıda ürünlerinin üretim ve satışını yapanlara fırsat verilmeyerek halkın güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişimini sağlamada Tarım ve Orman İl Müdürlüğü üzerine düşen görevi yerine getirdi. Vatandaşların da gıdayla ilgili tespit ettikleri uygunsuz durumları 'ALO 174 Gıda Hattı' vasıtasıyla ilgili mercilere ulaştırmaları, gıda denetimlerinin amacına ulaşmasında önem taşımaktadır.